USKORO NOVI ZAKON: Ribolov isti, članarina ipak nešto viša

Podravski list profile

Posljednjih tjedana na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pisalo se da će po prihvaćanju novog Zakona o slatkovodnom ribarstvu ribolovci jednom ribolovnom dozvolom moći loviti na području više ribolovnih zona ili ribolovnih područja. Tako su se mogle čuti izjave da će se s jednom državnom dozvolom i, konkretno, u Koprivničko-križevačkoj županiji ribolov moći odvijati na području cijele županije, na svim vodama, neovisno o tome tko je koncesionar ribolovnog prava.

Točno je da je u novom zakonu predviđena jedinstvena državna dozvola, čija bi cijena bila 100 kuna. No, vrlo je važna još jedna stavka koja piše u prijedlogu zakona, a to je da godišnju državnu kartu mogu kupiti sam članovi koncesionara ribolovnog prava.

– Mislim da je krivo protumačena ova stavka o jedinstvenoj državnoj karti. Ona je predviđena zakonom, ali je također predviđeno da onaj tko ju kupuje bude i član udruge koja je koncesionar, tako da će stvari biti slične kao i do sada. Naravno, ne odbacujemo da će doći do dogovora koncesionara ribolovnih zajednica, kao što  je i to do sada slučaj, u vidu reciprociteta – rekao je Ivica Sabolić, predsjednik Zajednice sportsko-ribolovnih klubova Koprivnica, koji je dodao da će oni koji ne žele kupiti člansku iskaznicu moći kupovati dnevne ili višednevne dozvole.

Ivica Sabolić

No, važna je novost što će sada koncesionari sami održavati ukupnu visinu članarine u ribolovnim društvima, što će, boje se mnogi, dovesti do značajnog povećanja cijena ribolovnih dozvola, pogotovo na područjima gdje postoje atraktivne vode.

– Naravno, od Ministarstva se očekuje donošenje rješenja o bonitetu voda, dakle da se procijeni koliko je koja voda važna u ribolovnom smislu, te će se članarina temeljiti na toj ocjeni Ministarstva – objasnio je Ivan Sabolić i dodao da se u koprivničkoj zajednici ribiči ne moraju bojati velikih povećanja cijena ribolovnih dozvola. -Cijena ribolovne karte u našoj zajednici vrlo je niska. Kada izračunate, jeftiniji je cijeli dan ribolova nego sat parkiranja u Koprivnici. No, prema našim proračunima, cijena godišnje državne dozvole uz člansku iskaznicu ostat će ista ili tek nešto malo viša u odnosu na sad – zaključio je Ivica Sabolić.

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI