USKORO ODLUKA Gradski stadion u Koprivnici zvat će se po poznatom nogometašu i indijanskom poglavici

Prihvate li vijećnici Jakšićevu sugestiju, stadion će se zvati „Gradski stadion Ivan Kušek Apaš“


Autor: podravski.hr — 18.04.2018. / 16:22 Aktualno

Koprivnički gradski stadion uskoro mijenja ime

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić prihvatio je prijedloge dviju udruga te je predložio Gradskome vijeću, koje će se sastati u utorak, da se gradski stadion nazove po Ivanu Kušeku Apašu, Slavenovu nogometašu od 1948. do 1968. godine, a sinagoga po dr. Krešimiru Švarcu, poznatom liječniku i negdašnjem ravnatelju gradske bolnice.
Prijedlog za preimenovanje stadiona dala je udruga Gekoma (Generacije koprivničkih maturanata), na čijemu je čelu prof. Ivan Ferenčak.
– Ivana Kušeka su s divljenjem gledali svi koprivnički zaljubljenici u nogomet, a njegovo majstorsko baratanje loptom na starom igralištu Slavena kopirale su generacije mladih nogometaša (…) Po mišljenju nas starijih generacija gimnazijalaca, a sigurno i svih starijih zaljubljenika u Slaven i nogomet, Ivan Kušek Apaš je sigurno najbolji koprivnički nogometaš svih vremena – napisali su u prijedlogu.
Nazivanje sinagoge imenom dr. Švarca, pak, predložila je Udruga antifašističkih boraca Grada Koprivnice, a prijedlog je potpisao njezin predsjednik Zvonimir Zagrajski.
– Prijedlog da memorijalni centar nosi ime zaslužnog liječnika i intelektualca dr. Krešimira Švarca, koji je zapravo personifikacija i metafora prosperitetnog života židovske zajednice u Koprivnici i njihovog doprinosa identitetu i razvoju Koprivnice, mnogoznačan je prijedlog kako za našu prošlost i sadašnjost, tako i za našu budućnost – piše u prijedlogu.
Prihvate li vijećnici Jakšićevu sugestiju, stadion će se zvati „Gradski stadion Ivan Kušek Apaš“, a sinagoga „Koprivnička sinagoga – kulturni centar prim. dr. Krešimir Švarc“. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF