Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Uspješan agro start-up Koprivničanaca Marka i Petra – od ideje do lidera!

Petar i Marko mjesecima su obilazili agencije i ostale državne institucije kako bi doznali što im sve treba kako bi svoju poduzetničku ideju proveli u djelo. I sami priznaju da su im se pojedinci čak i smijali i nisu vjerovali da su ozbiljni u svom naumu; je li to zbog njihovih godina, poslovnog neiskustva ili kompliciranog sustava u koji ulaze ne znamo, no nekoliko godina kasnije ne samo da su uspjeli, nego su i preuzeli najveći dio tržišta.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Naime, Marko Potroško, suosnivač koprivničke firme Bioter, kako je radio kao vježbenik u Županiji, bio je upoznat sa sustavom dodjele poticaja i poljoprivredne proizvodnje i tu je vidio priliku na tržištu za novu djelatnost. Njihov svojevrsni agro „start up“ pokazao se punim pogotkom.

– Nazvao sam Petra Papca i ispričao mu svoju ideju. Složili smo se i odlučili krenuti – priča nam Marko, a danas upravo Bioter drži 20-ak posto hrvatskog tržišta i ima gotovo 1000 klijenata diljem zemlje.

Marko Potroško i Petar Papac

Čime se bave? Oni su, kako kažu, nezavisno i od Ministarstva poljoprivrede ovlašteno kontrolno tijelo, koje kontrolira proizvođače u postupku dodjele certifikata ekološkog proizvoda i proizvodnje i brine se o njima nakon što dobiju taj certifikat. Ministarstvo, dodaju, nema svoju agenciju, oni su nezavisni i nitko ne može na njih utjecati, jedino su podložni strogim kontrolama Ministarstva i pripadajućih agencija.

– Jedino smo kontrolno tijelo u županiji, u Hrvatskoj ih je 12. Mi trenutno držimo petinu tržišta. Naše najveće područje je Lika i Gorski Kotar, ali i unutrašnjost Dalmacije. Na tržištu konkuriramo kvalitetom i cijenama – priča Petar Papac, drugi suvlasnik Biotera, dodavši kako su lani preuzeli značajan broj novih klijenata.

Pojašnjavaju kako su s idejom u realizaciju krenuli krajem 2015. Dugo su proučavali dokumentaciju, postupak za akreditaciju i ovlaštenje je dugačak i kompliciran. Morate razviti cijeli sustav upravljanja kvalitetom, zadovoljiti stroge propise. Trebalo im je godinu i više dana samo da se pripreme. U 2017. su napokon registrirali firmu. Postupak akreditacije zatim je trajao dvije godine, a potom su dobili i ovlaštenje. Od proljeća 2019. su krenuli s radom.  

– Kad smo krenuli, ja sam radio u školi, a Petar u Naturi te potom na projektima u Općini Novigrad Podravski. Da bismo zadovoljili uvjete, morali smo zaposliti dvije stručne osobe, uspjeli smo ih naći i tako smo krenuli s radom – priča Marko, a mi dodajemo da ih je danas devetero zaposlenih i još četiri vanjska suradnika – prosjek godina 30, a mahom svi inženjeri agronomije, uz inženjera šumarstva, ekonomista…  

Zaposlenici Biotera

Više od pola posla je terenski rad i kontrole, a neki klijenti imaju parcele i u tri županije, brojne su im parcele i na Hvaru, u Slavoniji… Njihov najveći klijent ima 672 parcele i treba obići svaku, a one naravno nisu jedna kraj druge.

– Sad valjda više nismo start up. Narasli smo u godinu dana, imamo 996 klijenata i otprilike 25.000 ha površina koje kontroliramo. Najmanji ima 900 kvadrata, a najveći oko 2500 ha. Od većih klijenata koji s nama surađuju su i Badel, Kutjevo, Orahovica… No, najviše je stočara, njih 600 – doznajemo od Marka koji ističe dvije najveće prednosti ekoproizvoda.

– To je sigurno cijena koju mogu dobiti za proizvod, a potom i činjenica da za takve proizvode možete dobiti čak i duplo veće poticaje.

Kad pričaju o stočarima, ističu kako naši stočari za svoj proizvod, recimo mogu dobiti certifikat za ekouzgoj. Ekoklaonice u Hrvatskoj nema pa zato na policama i nema ekomesa. Tek mesa dobivenog od ekouzgoja. Uz stočare, dodaju Petar i Marko, imaju i mnogo proizvođača maslinova ulja, vina, kamilice, voća, pčelare… A da biste i sami tražili certifikat za ekoproizvod, morate se prvo javiti njima za stručnu kontrolu.

– Mi objasnimo što proizvođač mora sve pribaviti od dokumentacije, a kad se to zadovolji, radimo ponudu i ugovor te se čeka prva naša kontrola na terenu. Kad mi damo „zeleno svjetlo“, Agencija za plaćanje vas upisuje u registar, prvu godinu proizvod vam je još uvijek neekološki, druga godina je prijelazno razdoblje i treća ako se radi o višegodišnjim nasadima. Tek četvrtu godinu dobiješ oznaku ekološki proizvod i potom je obnavljaš svake godine – kazuje Petar Papac koji otkriva kako u Hrvatskoj to ipak nije još toliko zastupljeno:

– Mislim da je Hrvatska na 7,2 posto ekoproizvodnje, a uvjet je EU da u narednom razdoblju dignemo postotak na 25. Dakle, posla ima poprilično – dodaje Marko koji podsjeća i da imaju veliku odgovornost za proizvode jer oni cijelo vrijeme garantiraju da je sve u redu.

Ako slučajno na policama vidite ekoproizvod oznake HR Eko 12, onda znate da je to upravo njihov certifikat. Širenje trenutno ne planiraju, no s obzirom na opseg posla i činjenicu da sve mora biti pohranjeno na papirima, razmišljaju o preseljenju u veći prostor.

– Klijente u principu ne smijemo odbiti, to bi značilo da nemaš dovoljno ljudi i da ne radiš dobro. S druge strane sustav te ograničava na 150 klijenata po osobi. Sad smo na toj granici. No, uvijek je bolje zapošljavati zbog posla, nego ići drugim smjerom. Međutim, danas je u Hrvatskoj jako teško, gotovo nemoguće naći kontrolore s iskustvom – kazuje Petar.

FOTO Ivica Barać

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI