Uspješna učenička zadruga: Naša proizvodnja je mala, ali kvalitetna i domaća

Učenička zadruga Zdenček, koja djeluje unutar Srednje škole Ludbreg, na nedavno održanoj 3. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria i 10. izložbi bučinih ulja Hrvatske u kategoriji hladno-prešanih bučinih ulja osvojila je zlatnu medalju,što je velik i hvalevrijedan uspjeh. Zato smo o zadruzi i njezinu djelovanju razgovarali s nastavnicama ludbreške srednje škole koje su nam približile rad ove udruge i ispričale sve o natjecanju.

 – Zadruga je osnovana 2017. i do danas djeluje kroz osam sekcija, a u svakoj je jedna nastavnica zadužena za rad s učenicima. Trenutno je u zadruzi 18 učenika. Zapravo sve škole imaju ovakve zadruge pa smo se i mi odlučili osnovati jednu, a svake godine ide popis učenika koji se žele uključiti – rekla je Ivana Havaić Marković, koja je i voditeljica zadruge.

Iako je svaka sekcija zasebna, sve se međusobno isprepliću i daju učenicima jednu vrstu nadogradnje na njihovu teorijsku i praktičnu nastavu koju oni odlično prihvaćaju, a najviše se vesele sudjelovanju na sajmovima i prezentaciji onoga što nauče i izrade.

Tako djeluje sekcija Kulturne baštine voditeljice Jasminke Vugrinec, zatim sekcija Vrijedne ruke Ivane Havaić Marković, Martina Balažinec Šartaj vodi sekciju Vrt i kreativa u kojoj učenici održavaju i uređuju školski vrt vođeni tradicijskim vrtovima naših baka.

– Postoji i sekcija Ekovrt kolegice Sonje Pokos u kojoj učenici održavaju i uređuju školski vrt, zatim sekcija Sušeno voće i povrće voditeljice Jasmine Nađ pa sekcija Kuharstvo, slastičarstvo voditeljice Ivane Petrinić i sekcija Mlinarstvo i pekarstvo Ivane Blaško Bešvir u sklopu koje učenici sudjeluju u proizvodnji mlinskih proizvoda na školskom mlinu – nabrojila je voditeljica Havaić Marković.

Posljednja osma sekcija je ona Ivane Dorić, a radi se o proizvodnji hladno prešanih ulja te učenici sudjeluju u izradi ulja koje se dobiva hladnim cijeđenjem sjemenki buče golice uzgojenih na vlastitom školskom vrtu SŠ Ludbreg.

– U veljači je otvoren natječaj za međunarodnu izložbu bučinih ulja pod pokroviteljstvom Županije, a budući da imamo prešu, odlučili smo se prijaviti i poslati uzorke na analizu za što smo osvojili visoko mjesto i zlatnu medalju i na to smo naravno svi jako ponosni i sretni. Isto tako, 22. svibnja trebao je biti i sajam na kojem bismo prezentirali sve što radimo, no bilo je odgođeno pa se nadamo da će biti iduće godine – rekla je Ivana Dorić, voditeljica ove sekcije.

Proizvode ove zadruge mogu kupiti i nabaviti svi. Dosad su većinu ili poklanjali i prodavali na sajmovima, a popis svega nalazi se na web-stranicama škole.

– Proizvodi se mogu kupiti u našem prostoru do 12 sati, a zasad kupuju najviše djelatnici škole iako bismo voljeli da i naši građani isprobaju što radimo. Imamo malu proizvodnju, ali kvalitetnu, a moram reći da je pravi hit džem od jagoda koji je gotovo nemoguće dobiti jer čim ga donesemo u zbornicu, pitaju ima li još – rekla je za kraj voditeljica Havaić Marković.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI