Za strašnu tragediju na bazenima mogli bi odgovarati spasilac, animatorice i čelni ljudi bazena

Svi prvašići iz dječakova razreda jučer su bili na razgovoru kod školske psihologinje koja im je pružila potrebnu pomoć


Autor: podravski.hr — 17.04.2018. / 13:47 Crna kronika

Policijski izvidi na Gradskim bazenima u Koprivnici

“Da, netko će morati kazneno odgovarati za utapanje djeteta, u to nema nikakve sumnje”, izjavio nam je danas izvor blizak istražiteljskim krugovima koji provode intenzivne izvide kako bi se detektirao cijeli lanac odgovornosti za strašnu tragediju na Gradskim bazenima u Koprivnici.
Učenik prvog razreda jedne koprivničke osnovne škole utopio se u nedjelju poslijepodne tijekom proslave dječjeg rođendana. Obdukcija je pokazala da je smrt doista nastala utapanjem. Kako smo danas doznali, kobnog časa pokraj osmero djece koja su bila u rekreacijskom bazenu dubine do 130 centimetara bile su dvije animatorice, inače studentice, te voditeljica proslava rođendana. Osoba iz spasilačke službe u tom je trenutku bila na drugom kraju, uz veliki plivački bazen, pa nije vidjela što se s djecom točno događa. Kad su ga pozvali, bilo je već kasno.
Spasilac je, inače, poznati trener plivanja u Plivačkom klubu Cerine, a angažirao ga je obrt koji je dobio taj posao. Kako doznajemo, riječ je o obrtu NASA-KPS registriranom za “poduku i usluge spasioca” osnovanom 2015. godine u Koprivnici, čiji je direktor Igor Nasipak, inače kineziolog. Direktor danas nije odgovarao na naše pozive.
– Shvatite me, dao sam iskaz policiji i potpisao da o tome neću javno govoriti – kratko nam je pak rekao spasilac koji je kobnog dana bio na poslu na koprivničkim bazenima.
Premda naš izvor blizak istražiteljima ne želi spekulirati o konkretnoj odgovornosti jer upozorava da je o tome preuranjeno govoriti, informacije koje dobivamo govore kako bi kriminalistički izvidi koje koordinira Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu mogli ići u dva smjera.
Prvi smjer ide prema ovlaštenoj spasilačkoj službi koju su Gradski bazeni Cerine angažirali kako bi brinula o sigurnosti svih kupača na bazenima. Oni su, prema ugovoru s Gradskim bazenima, stvarno odgovorni za kupače.
Drugi smjer sigurno kreće prema organizatoru proslave rođendana, odnosno Gradskim bazenima Cerine. Policija će, naime, ispitati je li organizator poduzeo sve da se takva tragedija ne dogodi – kako je ustrojio evidenciju plivača i neplivača među djecom na rođendanu te koga je angažirao da cijelo vrijeme vodi brigu o toj djeci. Tu se, kako čujemo, ne može isključiti odgovornost osoba ovlaštenih za vođenje Gradskih bazena, ali i animatorica koje su bile na rođendanu.
– Obdukcija tijela je obavljena, ali službene nalaze još nismo dobili. Tek kad dobijemo sve relevantne informacije, moći ćemo govoriti o našem daljem postupanju. Zasad je prerano govoriti o tome – rekao nam je Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva.
Tragičnom smrću osmogodišnjeg djeteta posebno su pogođeni njegovi vršnjaci i vršnjakinje iz razreda. Svi su jučer bili na razgovoru kod školske psihologinje koja im je pomogla da prebrode tu tešku situaciju. U predvorju osnovne škole postavljena je i djetetova slika kako bi se svi polaznici škole lakše i otvorenije suočili s tim teškim gubitkom.
Sahrana nesretnog dječaka bit će sutra na Gradskom groblju u Koprivnici. (rm, ke)
FOTO: ARHIVA