UTAPANJE DJEČAKA Tužitelji proširili istragu i na Komunalac, optužnica možda već početkom godine

Kako su do sada ispitani svi osumnjičenici i gotovo svi svjedoci, podizanje optužnice očekuje se vrlo brzo, možda već početkom sljedeće godine


Autor: podravski.hr — 01.12.2018. / 15:26 Crna kronika

Petra Bijač u pratnji odvjetnika Krunoslava Kunštića

Koprivnički tužitelji proširili su istragu zbog utapanja dječaka (7) na proslavi dječjeg rođendana na Gradskim bazenima Cerine 15. travnja ove godine. Kako nam je neslužbeno potvrđeno, istraga je od prošlog tjedna proširena i na Komunalac kao pravnu osobu, tvrtku koja upravlja bazenima gdje se dogodila tragedija. Tužitelji će tako ovih dana uputiti službeni poziv Komunalcu čiji će se zakonski zastupnik morati očitovati o cijelom slučaju i svojoj odgovornosti.

Nakon policijske kaznene prijave koprivnički su tužitelji u rujnu pokrenuli istragu protiv voditeljice bazena Petre Bijač (38), animatorica na rođendanu A. S. (22) i S. D. (20) te spasioca na bazenu G. S. (38). Kako su do sada ispitani svi osumnjičenici i gotovo svi svjedoci, podizanje optužnice očekuje se vrlo brzo, možda već početkom sljedeće godine.

Podizanje optužnice očekuje se uskoro

Petru Bijač, bivšu voditeljicu bazena, koja je nakon strašne tragedije dala ostavku, tereti se da je tijekom proslave rođendana na kojem je bilo osmero djece stare sedam godina dopustila da dvije djevojke “obavljaju poslove animatora u vodi premda je znala da nisu osposobljene za rad na siguran način i da je u bazenu prisutna povećana opasnost zbog tzv. ‘divlje rijeke’ u kojoj je dubina vode 130 centimetara, a protok vode pojačan”. Unatoč tome, kako se navodi u rješenju o istrazi, “nije vodila nadzor nad njihovim radom, što je imalo za posljedicu da animatorice prije početka proslave rođendana suprotno internom protokolu ‘Posao animatora na dječjim rođendanima’ nisu izvršile procjenu plivačkih sposobnosti djece”.

Kad su animatorice u jednom trenutku u dogovoru sa spasiocem uključile ‘brzu rijeku’ – a taj dio bazena smiju koristiti samo plivači te djeca mlađa od deset godina isključivo u pratnji animatora – sedmogodišnji dječak, inače neplivač, tamo se utopio. Obdukcijom je ustanovljeno da je umro uslijed zatajenja srca. Spasioca se tereti da nije postupao prema internom bazenskom protokolu te da je prekršio Ugovor o obavljanju usluga spašavanja na bazenima Cerine.

Trojac je tako, tvrde tužitelji, dopustio da tzv. ‘divlju rijeku’ koriste sva djeca bez obzira na njihove plivačke sposobnosti i pritom ih je ostavio bez stalnog nadzora. Petru Bijač sumnjiči se da je počinila teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti koje je uzrokovalo smrt djeteta, za što joj – dokaže li se krivnja – prijeti od jedne do osam godina zatvora. Dvije animatorice i spasioca tereti se za prouzročenje smrti iz nehaja, a za to kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. (ke)