UTAPANJE NA OLUJNOME MORU Očajna majka: Moj sin Nenad otišao je u ribarenje i više se nije vratio

Nemirno more bilo je kobno za podravskog ribara


Autor: podravski.hr — 16.12.2017. / 8:32 Aktualno

Strašnu vijest primila je obitelj Lučić iz Peteranca prošle nedjelje. Naime, Istarska policija javila im je da je, u nesreći na moru, upravo tog dana poginuo njihov sin Nenad (45).
Nakon prvotnog šoka i nevjerice u obiteljskoj kući Lučićevih u Peterancu blizu Koprivnice, od tada vlada velika tuga. U kući smo zatekli Nenadovu majku Nevenku i njegova brata koji su nam od tuge jedvice ispričali sve njima poznate događaje koji su vodili do ove tragedije.
– Mi smo se ovdje u Peteranec doselili prije devet godina. Nenad je većinu vremena ipak provodio u Istri gdje je radio različite poslove. Ove sezone bio je zaposlen kao mesar. Nikad se time nije bavio, ali evo iz nužde priučio se i na taj posao. Njegova velika ljubav bila je ribarenje, posebice na lignje – kroz suze je objasnila neutješna majka Nevenka Lučić.
Upravo je i jedan od odlazaka ‘na ribe’ bio koban za Nenada. Naime, on je od prijatelja posudio ribarsku barku te se otputio na ribolov u pličini kod Novigrada. Budući da se nije javljao, a na moru su toga dana vladali vrlo nepovoljni uvjeti, njegov prijatelj obavijestio je hitne službe. U potragu, koju je pokrenula Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u rekordnom se vremenu uključila policija, lučka kapetanija Pula, ali i privatna ribarica kako bi se potraga ubrzala.
Upravo je posada te ribarice za manje od pola sata od početka potrage, točnije u 12.28 sati, u moru pronašla beživotno tijelo Nenada Lučića. Našli su ga blizu barke s kojom je bio u ribolovu, izvijestili su iz Glasa Istre.
Toga dana na moru puhala je vrlo jaka južina koja je podizala velike valove. Nenadov poznanik zabrinuo se za sigurnost svog prijatelja te o tome obavijestio policiju, ali ipak već je bilo prekasno. Nenada su jako nevrijeme te vjetar i valovi s brodice prevrnuli u more te je izgubio dah i utopio se.
– Nenad je često odlazio u ribolov i radio je to da bi se opustio, ali ponekad je svojim ulovom mogao honorarno zaraditi jer se razumio u hvatanje lignji i riba. Eto, upravo ga je njegova velika ljubav došla života. Iza njega je ostala njegova 24-godišnja kći i zbog toga posebno patimo – objasnila je Nevenka.
Budući da se nesreća dogodila u Istri, vijest o Nenadovoj smrti polagano je dolazila do prijatelja i poznanika obitelji Lučić, koji su u nevjerici dolazili u obiteljsku kuću Lučićevih kako bi pružili utjehu svojim susjedima.
– Moj suprug otišao je u Pulu kako bi pričekao da prođe obdukcija i riješi sve poslove kako bismo Nenada mogli dopremiti ovdje u Peteranec, gdje će biti i pokopan. Imamo mnogo poziva iz Istre, otkud mi se javljaju njegovi prijatelji, oni će tamo organizirati ispraćaj – suznih očiju govorila je Nevenka.
Policijska uprava Istarska, nakon završene obdukcije, izvijestila je da je Nenad Lučić umro od posljedica utapanja, odnosno nesretnim slučajem. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF
Na fotografiji: Brat i majka tuguju za Nenadom (manja slika u okviru)