Utjecajni HSS-ovac i šef Gradskog vijeća: Mađer mora moliti za Beljakovo zdravlje i dug život

Nemam uopće očekivanja od našeg pravosuđa jer velike afere tipa Bandić i Sanader nisu dovršene i ne zna se jesu li ili nisu krivi, a prošlo je već puno godina


Autor: podravski.hr — 20.01.2019. / 15:27 Aktualno

Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća Koprivnice

Ivan Pal, šef koprivničkog Gradskog vijeća i donedavno prvi koprivnički HSS-ovac, rođeni je Zagrepčanin, zahvaljujući tome što mu je majka zbog komplikacija u trudnoći bila na skrbi u bolnici u Petrovoj, gdje je i rodila.
No, ta mu biografska činjenica ne smeta da veli kako je zaljubljen u Koprivnicu te iz nje nije želio otići ni kad je kao rukometni trener dobivao „nemoralne“ ponude. Danas je u penziji, ali ne miruje. Napustio je prve stranačke redove, ali i dalje vodi sjednice gradskog parlamenta. S njim smo razgovarali o aktualijama u HSS-u.
Lani ste u veljači ponovno izabrani na čelo gradskog HSS-a, a već u kolovozu dali ste ostavku. Čemu takav manevar?
– Već sam se i prije skupštine u veljači namjeravao povući. Godine čine svoje i došlo je vrijeme za promjenu. Dogovorili smo se da već u veljači stranku preuzme Nenad Martinaga, ali tada su se dogodili neki čudni procesi u kojima smo, usudio bih se reći, bili izloženi ucjeni. Ona se sastojala u prijetnji da će neki HSS-ovi načelnici otići iz stranke bude li na čelo koprivničkog HSS-a izabrana osoba koja im se ne sviđa. A Martinagi su prigovarali zbog toga što mu sin radi u Piškornici te je, kao, Korenov čovjek. Moja prva reakcija bila je – neka samo izađu, neće nitko nama u Koprivnici crtati što da radimo, pogotovo zato što smo doživjeli mnogo svinjarija od županijske organizacije. Tada sam se čuo s predsjednikom stranke Krešom Beljakom i kazao mu kako su Korenovi „igrači“ otišli s Korenom. No, kako bismo izbjegli unutarstranački problem, odlučili smo se za prijelazno razdoblje, u kojemu sam ponovno izabran za gradskog šefa stranka, ali već tada sam najavio da ću na ljeto dati ostavku. Tako je i bilo.
Kakve ste to svinjarije doživjeli od županijske organizacije?
– Na svaki način pokušali su utjecati na gradsku organizaciju, a u jednome dijelu to su i uspjeli. Primjera radi, gradska organizacija dobila je pravo na kandidata za Glavni odbor stranke i mi smo se dogovorili da će to biti dr. Gordana Slavetić, koja je svojedobno ostala bez ravnateljskog položaja u bolnici samo zato što je bila u HSS-u. No, županijski odbor svejedno je istaknuo Karolinu Vidović kao kandidatkinju za Glavni odbor. A ona je kao članica gradskog odbora digla ruku da dr. Slavetić bude kandidatkinja, da bi potom prihvatila vlastitu kandidaturu.
Znači, odnosi između gradskog i županijskog HSS-a nisu idilični?
– Ne da nisu idilični, nego su jako loši, a geneza toga je od dolaska Mladena Mađera i njegovog tima na čelo županijskog HSS-a. Ponavljam, Martinagu, pa i mene, doživljavali su kao Korenove ljude, kao trojanskog konja koji će stranku uništiti iznutra. A moja je nit vodilja cijelo vrijeme ta da HSS u Koprivnici neće nestati dok sam ja na njegovu čelu, ali i nakon toga, jer ćemo odabrati prave ljude. Mi smo treća politička opcija u Koprivnici, imamo 50-ak ljudi koji plaćaju članarinu, ukupno stotinjak s članskim iskaznicama, imamo u svojim redovima jednog akademika, tri doktora znanosti i još 20-ak visokoobrazovanih.
Je li izvor sukoba ideološke prirode, zbog skretanja HSS-a ulijevo?
– Ma kakva ideologija. Kako bismo uopće mogli razgovarati o ideologiji, a govorimo o Mladenu Mađeru. Oni koji su imali svjetonazorske probleme, otišli su iz HSS-a, poput profesora Miljenka Flajsa, i to je najpoštenije što se moglo dogoditi. HSS je pučka stranka i u nekim stvarima, poput socijalne politike, izrazito smo lijevo, dok smo u drugima, poput nacionalnog pitanja, jako konzervativni. U našem statutu, primjerice, piše da je pripadnost vjeri privatna stvar. Meni nije odgovaralo to kad je, recimo, Marijana Petir bila službena poveznica s Crkvom. Jesam vjernik, ali to je moja privatna stvar.
Je li vas iznenadio Mađerov prelazak Bandiću?
– Mađer ne zaslužuje da na njega trošimo vrijeme. No, valja se zapitati kako smo se mi kao društvo našli u situaciji da se takve stvari događaju te kako je moguće da se ti likovi, umjesto da se pokriju ušima po glavi, usuđuju javnost uvjeravati da to čine za dobro svojih birača. I treće, postoji tu pitanje odgovornosti i sposobnosti onih koji takve ljude stavljaju na liste.
Da se pitalo koprivnički HSS, umjesto Mađera u Saboru bi sjedio Hrvoje Petrić?
– Apsolutno. Smatram da je Beljak vrlo brzo shvatio kakvu je pogrešku napravio i krenuo je popravljati tu pogrešku te je našao načina da profesora Petrića dovede u najuže vodstvo i on je danas potpredsjednik HSS-a. Uvjeren sam da će on biti kandidat HSS-a u našoj izbornoj jedinici na idućim parlamentarnim izborima.
Vjerujete li Mađeru da je prešao k Bandiću jer se nije slagao s Beljakovom politikom?
– Ne. Mađer je pod Beljakovu sliku svaki dan trebao zapaliti svijeću i moliti se da bude dugo živ jer mu je Beljak omogućio ono što mu prirodno ne pripada, a to je saborski mandat. Drugo, Mađer nikad javno, pa ni na stranačkim tijelima, nije iskazao to svoje navodno nezadovoljstvo. Netko drugi napravio bi to sve skupa pametnije, pa bi se tri-četiri puta ogradio od stranačke politike prije prelaska u drugi tabor.
Mislite li da će Uskok pronaći elemente kakvog kaznenog djela u tom i drugim ‘transferima’ Bandiću?
– Nemam nikakvih očekivanja. Nemam uopće očekivanja od našeg pravosuđa jer velike afere tipa Bandić i Sanader nisu dovršene i ne zna se jesu li ili nisu krivi, a prošlo je već puno godina. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF