Uvedeno testiranje staničnog imuniteta na COVID-19

Prije nekoliko dana u Hrvatskoj je uvedeno testiranje staničnog imuniteta – nova metoda testiranja na COVID-19.

Profesor i liječnik, Dragan Primorac, u jutarnjoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” na HRT-u, rekao je kako se jedno pitanje postavlja od početka pandemije – za osobu koja je preboljela ili je cijepljena, koliko traje imunitet te što predstavlja ako nakon dva-tri mjeseca nemamo antitijela.

Profesor tvrdi kako je organizam sposoban da se sjeti ranijeg vremenskog perioda zbog čega aktivira stanični imunitet te ga štiti. Osim toga, puno je publikacija pokazalo da jednom kada padne razina protutijela ne znači da je osoba zaštićena, ali znači da bez staničnog imuniteta ne može dugotrajno biti zaštićena.

Doktor tvrdi kako osobe koje su preboljele koronavirus imaju stanični imunitet te su zaštićene, što se potvrdilo i kod drugih virusa. Riječ je o vrlo jednostavnom testu na koronavirusu.

Primorac objašnjava kako se uzme krv pacijenta koji je prebolio ili cijepljen, stimulira se dodavanjem proteina šiljka te se promatra kako će reagirati ako ima postojeće memorijske stanice unutar proizvodnje interfeorana koji se zatim mjeri.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI