Kumu ujutro upao u kuću, izvukao ga iz kreveta i pištolj mu prislonio na čelo: “Ubit ću te! Sedam puta pucat ću u tebe!”

Probudio ga je i držeći crni pištolj u ruci izvukao iz kreveta. Naredio mu je da se digne i odvukao ga do kuhinje. Držeći pištolj u rukama prijetio mu je da će ga ubiti, stoji u optužnici


Autor: podravski.hr — 17.08.2018. / 14:14 Crna kronika

Ilustracija / Policija ga je jedva svladala

Teško je uopće opisati kakvu je moru i kakav stres tog travanjskog jutra ove godine proživljavao poduzetnik Ivan iz okolice Đurđevca.
Tog jutra, naime, oko 8.40 sati u kuću mu je odjednom nenajavljeno banuo prvi susjed i kum Valent s kojim je otprije imao nekih neriješenih računa. Probudio ga je i držeći crni pištolj u ruci izvukao iz kreveta. Naredio mu je da se digne i odvukao ga do kuhinje. Držeći pištolj u rukama prijetio mu je da će ga ubiti, stoji u optužnici koja je nedavno podignuta protiv Valenta.
“Ubit ću te! Puknut ću ti metak u čelo! Puknut ću sedam puta u tebe”, vikao je razjareni muškarac svojem susjedu poduzetniku nakon što ga je probudio i posjeo na krevet.
Nakon toga, drama se nastavila. Držeći crni pištolj nepoznate marke, odvukao ga je do kuhinje. Prijetnje su se nastavile, no ubrzo je muškarac s pištoljem otišao od poduzetnika jer je shvatio da nemilim scenama svjedoče i Ivanovi ukućani – supruga i djeca. To ga je odjednom smelo pa je pospremio pištolj i izletio kroz vrata ne ostvarivši svoju strašnu prijetnju.
Opasna je prijetnja prijavljena policiji, a kaznena prijava ubrzo je nakon istrage prerasla u optužnicu. Optuženom kumu sudit će se zbog prijetnje smrću, a premda je situacija bila vrlo dramatična i krajnje ozbiljna te je vrlo malo nedostajalo da se dogodi nezapamćeno zlo, tužitelji za optuženog muškarca traže samo uvjetnu kaznu.

Predsjednik Optužnog vijeća, koprivnički kazneni sudac Krešimir Pavlović, potvrdio je kako optužnica nema nedostataka, a nisu ni ispunjeni uvjeti za odbacivanjem

Zašto je predložena kazna tako blaga – moglo bi se otkriti tijekom suđenja. Možda je motiv prijetnji razlog tome. No, ma kakva je nevolja napadača ponukala na taj čin, ono što je učinio – ako mu se to i dokaže – ničim se ne može opravdati.
Prema optužnici, tužitelji od Općinskog suda u Koprivnici za optuženog Valenta traže da mu se “za počinjeno kazneno djelo izrekne kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci te da mu se izrekne uvjetna osuda tako da se izrečena kazna zatvora neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo”. Također, traže da plati i 500 kuna sudskih troškova.
Iz skraćenog sadržaja optužnice nije jasno ni što je bilo s crnim pištoljem kojim je Valent navodno prijetio Ivanu. Je li pronađen i oduzet ili Valent tvrdi da ga nije ni bilo? I taj će detalj, čini se, biti rasvijetljen tijekom glavnih sudskih rasprava.
Optužnicu je nedavno potvrdio Općinski sud u Koprivnici tako da će se optuženi muškarac uskoro na sudu braniti svoju nevinost. Predsjednik Optužnog vijeća, koprivnički kazneni sudac Krešimir Pavlović, potvrdio je kako optužnica nema nedostataka, a nisu ni ispunjeni uvjeti za odbacivanjem.
“Tijekom ispitivanja optužnice, optužno vijeće utvrdilo je da dokazi i dokumentacija u spisu u dovoljnoj mjeri potvrđuju postojanje osnovane sumnje na razini dovoljne vjerojatnosti da se optužnica potvrdi”, zaključio je sudac Krešimir Pavlović.
On je pak iz sudskog spisa izdvojio službene zabilješke koje su đurđevački policajci napravili tijekom obavijesnih razgovora s ukućanima napadnutog poduzetnika. Na tim zapisnicima, mišljenja je sudac Krešimir Pavlović, sud ne može temeljiti svoju odluku. (ke)
FOTO: ARHIVA