UVOZ RADNE SNAGE Stižu stotine radnika iz BiH i Poljske, traže se kuće i stanovi za njih u Podravini

Velika je potražnja za radnom snagom u mnogim proizvodnim kompanijama na sjeverozapadu Hrvatske


Autor: podravski.hr — 29.05.2018. / 17:10 Aktualno

Svaki dan iz Koprivnice u Boxmark idu četiri puna autobusa radnika

Oglas o potrazi za odmah useljivim kućama i stanovima u koje bi poslodavci iz varaždinskog Boxmarka smjestili brojnu uvoznu radnu snagu izazvao je veliko zanimanje Podravaca. Već se javio priličan broj njih koji bi htjeli iznajmiti sobe, kuću ili stan budućim djelatnicima ovog kožarskog diva iz obližnjeg Varaždina.
– Tražili su ljude koji imaju za iznajmiti kuće ili stanove. S obzirom na to da imam jedan objekt koji je odmah useljiv odlučio sam se javiti na taj oglas. Nemam ništa protiv toga da dođu radnici iz Poljske ili BiH – rekao nam je jedan čitatelj iz okolice Koprivnice.
Velika je potražnja za radnom snagom u mnogim proizvodnim kompanijama na sjeverozapadu Hrvatske, ponajviše u gospodarskim zonama Varaždina i susjednog Preloga. Dok se sve više Podravaca odlučuje na odlazak u inozemstvo „trbuhom za kruhom“, bliske su firme, uglavnom u stranom vlasništvu, primorane radnu snagu tražiti izvan granica države.
Prije nekoliko su tjedana iz Boxmarka za portal varazdinske-vijesti.hr potvrdili kako su stranci već počeli stizati, a plan im je u sljedećem razdoblju zaposliti čak 400-tinjak muškaraca i žena, ponajviše iz BiH te Poljske. Želja im je da dođu i Ukrajinci no, za razliku od spomenutih, njima je nešto teže pribaviti boravišnu i radnu dozvolu. No, svi ti ljudi negdje će morati živjeti. Slobodnih stambenih kvadrata nema baš mnogo pa su se iz Boxmarka odlučili „sreću“ potražiti i u našem kraju.
Podsjetimo, u Boxmarku, najvećem proizvođaču kože za auto-industriju, već radi oko 3300 osoba, a od stranaca zapošljavaju i Mađare. Tamo trenutno radi čak 140 radnika s područja Koprivničko-križevačke županije. Samo u njihove pogone u varaždinskoj industrijskoj zoni u Trnovcu Bartolovečkom putuju četiri puna autobusa iz naše županije. Triput dnevno za tri smjene.
– Javio sam se Boxmarku, zvali su me, i evo, već sam tamo godinu dana. Radim u pripremi rada. Plaća je oko 3500 kuna, meni je to puno – kazao nam je mladić koji je ispred Podravke čekao da ga pokupi tvrtkin autobus i dodao:
– Kod njih se napreduje ako vide da si sposoban i imaš rezultate. Nema tamo stranaka, prijateljstava, kumstava. Uvjeti rada dobri su, sve je uređeno, to su ipak Austrijanci. Da su još osnovne plaće veće, bilo bi sjajno. (ib)
FOTO: NIKOLA WOLF