UZ TURSKU POMOĆ: Gradit će veliki centar za uzgoj i distribuciju cvijeća

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Varaždinska županija zajedno s Općinom Mali Bukovec ozbiljno je ušla u projekt čiji je krajnji cilj gradnja središnjeg centra za uzgoj i distribuciju sezonskog cvijeća. Tako su održani prvi razgovori čelnika Županije i imatelja koncesije za iskorištavanje geotermalne energije na ovom području, a to je turska kompanija MB Geothermal.

U neslužbenim razgovorima saznali smo da Turci nemaju namjeru skoro ulaziti u veće investicije na poljima koja leže na području Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, a radi se o poljima većinom na području općine Legrad i Mali Bukovec. Turska kompanija doznajemo, čeka da se u Hrvatskoj promijeni regulativa koja bi značila veće olakšice za obnovljive izvore energije. Upravo zato, Varaždinska županija na čelu sa županom Radimirom Čačićem iznijela je prijedlog turskoj kompaniji da se polje koje se proteže na dvije županije podijeli na dva dijela, a granice županije bile bi i granice novonastalih polja.

Tako bi se na dijelu koje teritorijalno potpada pod Varaždinsku županiju preko tvrtke Bukotermal d.o.o., čiji su osnivači Županija i Općina Mali Bukovec, krenulo u suradnju s proizvođačima cvijeća i u realizaciji ovog velikog projekta.

– Budući da se na području Varaždinske županije proizvede oko 60 posto sezonskog cvijeća na razini države, smatramo da bi ovaj centar bilo pametno graditi baš na našem području. Zato su i počeli uvodni razgovori. Svoj prijedlog iznijeli smo turskoj kompaniji i sad očekujem odgovor – rekao je Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec.

Tako je planu izgradnja plastenika ili staklenika na površini od nekoliko hektara, kao i zgrada velikog distribucijskog centra. Ideja je da bi se geotermalnom energijom ti staklenici zagrijavali i tako znatno pojeftinili proizvodnju cvijeća, što bi domaće proizvođače to učinilo znatno konkurentnijim.

– Najveći problem proizvođača cvijeća su visoke cijene energenata koji se  koriste kod zagrijavanja plastenika i staklenika. Kako se ne očekuje da će troškovi energenata padati, već suprotno, ovo bi bio spas za proizvođače cvijeća kojih je u našem kraju mnogo – objasnio je Marković.

Općina Mali Bukovec leži na velikom geotermalnom polju koje je istraživano već 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Taj velik potencijal nažalost ostao je neiskorišten do današnjih dana. Zadaća novoosnovane tvrtke Bukotermal je ishođenje koncesijskih dozvola, projekata i potrebnih studija za eksploataciju, upravljanje izvorima te potraga za kapitalom radi komercijalnog iskorištenja raspoložive energije iz geotermalne vode.

Trgovačko društvo Bukotermal d.o.o. u vlasništvu je Varaždinske županije u 85-postotnom udjelu, dok je vlasnik preostalih 15 posto Općina Mali Bukovec. – Budući da je naša općina jedan od inicijatora ovog projekta, zahtjev će biti da se budući centar gradi na području naše općine. Naravno, u ovaj projekt pozvani su svi zainteresirani proizvođači cvijeća, a tek u dogovoru s njima vidjet će se na koji će način ova investicija biti realizirana – objasnio je Darko Marković.

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI