UŽAS Belgijski ovčar preskočio ogradu i djevojčici (10) rastrgao odjeću te je izgrizao po tijelu

Duže je vrijeme zbog svega odlazila na terapije psihologu i pedijatru, a dijagnosticiran joj je "razvoj anksioznih i posttraumatskih smetnji"


Autor: podravski.hr — 22.03.2018. / 19:23 Aktualno

Ilustracija / Belgijski ovčar bio je bez nadzora (Foto: CROPIX)

Djevojčici (10) koju je kod Koprivnice napao i izgrizao belgijski ovčar dosuđeno je oko 30.000 kuna odštete, odlučio je ovaj tjedan Općinski sud u Koprivnici.
Užasan napad dogodio se u Malome Otoku kod Legrada. Belgijski ovčar pušten je s lanca u dvorištu obiteljske kuće da se malo istrči. No, pas je u jednom trenutku preskočio žičanu dvorišnu ogradu i napao curicu koja se tom ulicom zaputila prema dječjem igralištu. Ovčar ju je srušio na tlo i više puta ugrizao za lijevu šaku, nogu i trbuh. O silini napada, osim brojnih ozljeda, govori i činjenica da joj je pas potpuno rastrgao hlače i jaknu, ističe se u sudskoj presudi.
Prestravljena je djevojčica zadobila i natučenja po tijelu od pada na tlo, a mjesecima je trpjela strah i psihičku traumu. Duže je vrijeme zbog svega odlazila na terapije psihologu i pedijatru, a dijagnosticiran joj je “razvoj anksioznih i posttraumatskih smetnji”. Ožiljke na ruci, nozi i trbuhu dobila je u ‘trajnu uspomenu’.
Odštetu će djevojčici solidarno isplatiti vlasnik psa i kuće G. S. iz Koprivnice i N. P. kojem je tog časa pas bio povjeren na čuvanje u Malom Otoku.
– Išli smo kući od bake tom cestom. Sestra je malo potrčala i kad je došla iza zavoja nisam je više vidjela. No, kad sam prešla taj zavoj, ugledala sam je kako leži na cesti, a na njoj je bio veliki pas sa šapama na prsima. Povikala sam i pas se maknuo s nje. Podigla sam je, plakala je, na prsluku kod trbuha vidjela sam krv. Ispričala mi je da je pas skočio preko ograde iz dvorišta kuće – navela je tijekom suđenja starija sestra ozlijeđene djevojčice.
Vlasnik G. S. policajcima je rekao kako je svjestan da je njegov pas opasne pasmine i zbog toga je bio na lancu.
– Kupio sam ga da bude čuvar jer mi često provaljuju u kuću u Malom Otoku, a poznanik ga, dok mene nema, ponekad pusti da se istrči po dvorištu – rekao je tada policiji.
No, kad je sudski postupak krenuo, vlasnik se odjednom predomislio. Službenim dopisom odrekao se psa i naveo kako nije njegov vlasnik ni posjednik. No, sud nije uvažio njegovo odricanje te je povjerovao izjavi koju je ranije dao policiji.
Strašan napad na dijete koje i danas ima traume te se boji svakog psa kojeg vidi dogodio se preklani u ožujku. Samo mjesec dana nakon toga, belgijski ovčari napali su i djecu u Zagrebu, o čemu je tada izvijestio Jutarnji list.
Za razliku od koprivničkog slučaja, zagrebačka policija tada je braću, vlasnike tih pasa koji su bili bez nadzora, odmah privela i zadržala u postaji. (rm)
FOTO: CROPIX