Pijani trojac autom srušio vlasnika lokala i potom ga divljački pretukao dok je bio u nesvijesti

Neven Gredičak u napadu je zadobio otvoreni prijelom kosti lakta, zatajenje bubrega te brojne ozljede po glavi i tijelu


Autor: podravski.hr — 10.07.2018. / 13:20 Crna kronika

Napadnuti Neven Gredičak u doba dok je bio u varaždinskom pritvoru

Kontroverzni ugostitelj Neven Gredičak (38) trebao bi dobiti 77.500 kuna odštete za strahotu koju je proživio ispred svojeg lokala Julija u Bolfanu kod Ludbrega. Tamo su ga, na parkiralištu, tri pijana gosta udarila automobilom i krvavo pretukla pritom ga teško ozlijedivši.
Zbog događaja iz rujna 2009. godine trojac je u međuvremenu pravomoćno proglašen krivim i osuđen na zatvorske kazne, a ovaj tjedan Općinski sud u Varaždinu nepravomoćno je presudio da osiguravateljska kuća, kod je je bio osiguran automobil kojim je ozlijeđen, Gredičaku mora platiti odštetu. Tražio je 120.000 kuna, ali dobio je osjetno manje.
Ono što je Neven prije devet godina tamo proživio teško se može opisati riječima. Pravi su mu pakao priredili Stjepan Oršoš, Nedeljko Horvat i Dražen Oršoš. Prema presudi, zadali su mu više udaraca rukama i nogama po tijelu, gađali ga crjepovima, udarili ga automobilom dok je pokušao pobjeći nakon čega je zaradio težak otvoreni prijelom lijeve kosti lakta i pao u nesvijest.
Dok je ležao u besvjesnom stanju, “Stjepan i Nedeljko su ga udarali drvenim daskama po glavi, metalnim barskim stolcem te su ga sva trojica nogama udarala po čitavom tijelu, od čega je zadobio natučenje i razderotinu glave, razderotinu donje usne i oguljotinu kože obje šake”. Svjedoci koji su tog dana bili u kafiću Julija potvrdili su kako je Gredičak pokušavao pobjeći iz lokala, ali su ga sustigli na parkiralištu gdje su ga mlatili. Potom je pokušao pobjeći u kafić, a Stjepan Oršoš sjeo je u svoj golf i njime ga udario u stražnji dio tijela.
Medicinski vještak naveo je u svojem nalazu kako je zbog otvorenog prijeloma lakta i velikog gubitka krvi kod Nevena došlo i do akutnog zatajenja bubrega zbog čega je bio na dijalizi. Danas liječi povišeni krvni tlak koji je vrlo vjerojatno posljedica te ozljede, ističe sudski vještak.

No, sudac je na koncu svejedno smanjio Nevenov odštetni zathjev te mu je, umjesto 120.000 kuna, dosudio 77.500 kuna. Nije poznato hoće li se Gredičak žaliti na presudu

– Došao sam tog dana u ugostiteljski objekt u Bolfanu, koji je od suprugine firme, popraviti muzički aparat i tom prilikom došlo je do sukoba između mene i trojice Roma. Ne znam zbog čega su me napali, osim što znam da su bili pijani. Pobjegao sam na parkiralište, ali su me sustigli i tamo nastavili tući. Pokušao sam opet ući u kafić, ali su me automobilom udarili u noge i donji dio leđa pa sam pao i onesvijestio se. U koprivničkoj bolnici bio sam deset dana i nakon toga izašao na vlastiti zahtjev, iako sam i dalje bio na aparatu za kisik kojeg sam uzeo iz bolnice – ispričao je Neven Gredičak na suđenju.
Čak 13 mjeseci nakon nemilih scena ruka mu nije bila zacijelila, o čemu svjedoči i medicinska dokumentacija. Kaže kako nije imao mogućnost kvalitetnog liječenja jer je nakon toga završio u pritvoru u Županijskom zatvoru u Varaždinu u kojem je proveo 420 dana. Bio je, naime, optužen za namjerno podmetanje požara u lokalu Julija koji je, zanimljivo, potpuno izgorio samo četiri mjeseca nakon tog napada. Dakle, u siječnju 2010. godine. Ipak, na koncu je pravomoćno oslobođen svake odgovornosti za taj požar.
– Trenutno radim u Njemačkoj kao čitač tehničkih nacrta. Ne mogu raditi kao varilac ili neki takav sličan posao zbog lijeve ruke koja mi je još uvijek disfunkcionalna i koja će najvjerojatnije tako i ostati – požalio se sucu Neven Gredičak.
No, sudac je na koncu svejedno smanjio njegov odštetni zathjev te mu je, umjesto 120.000 kuna, dosudio 77.500 kuna. Nije poznato hoće li se Gredičak žaliti na presudu. (rm)

Lokal Julija u Bolfanu potpuno je uništen u požaru i nikad nije obnovljen

FOTO: ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX i NIKOLA WOLF/PODRAVSKI.HR