Užas u centru grada: ‘Iz njenog stana dopire nesnosan smrad. Djeca nam povraćaju i imaju šugu zbog toga!’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U stambenoj zgradi u užem centru Karlovca nastala je prava pobuna. Stanari te zgrade tužili su svoju susjedu iz čijeg stana, navodno već 15 godina, dopire nesnosan smrad.

U tužbi u kojoj ih je zastupao Inkasator kao upravitelj tražili su da joj sud ograniči broj kućnih ljubimaca, u kojima vide najveći problem, na maksimalno tri životinje, dok bi se “prekobrojnih” trebala riješiti. No, sud je njihovu tužbu uvažio samo djelomično, prenosi Kaportal.

Susjeda koja živi na prvom katu zgrade navodno ima brojne kućne ljubimce o kojima ne vodi adekvatnu brigu zbog čega iz njenog stana dopire strašan smrad koji se proteže na hodnik i zajedničke prostorije, posebice ljeti. Navodno je žena već više puta upozoravana, a ništa nisu promijenili ni postupci pokrenuti kod komunalnog redarstva i veterinarske inspekcije.

Svjedočili su stanari koji kažu kako je stan pun izmeta pasa i mačaka te da ih ima više od propisanog broja koji je dozvoljen za držanje u užem centru. Tvrde da su vrata njenog stana trula i dotrajala pa ne sprječavaju smrad te da je on toliko intenzivan da se osjeti i na pločniku ispred zgrade. Rekli su i kako, osoba koja ulazi u dizalo nakon tužene, ne diše, a da ju u trgovini zbog smrada izbjegavaju.

Svi su jednoglasno potvrdili da tužena pse ne izvodi u šetnju, a izmete po stanu ili ne čisti redovito ili ih ne čisti uopće. Kažu da su joj u više navrata prigovorili na smrad te da su joj čak ponudili pomoć u čišćenju stana, međutim ona je to navodno odbila.

Stanari se žale kako to utječe na zdravlje stanara zgrade. Obitelj jednog od njih odlučila je odseliti kako bi zaštitila zdravlje malodobne djece, ali sada taj stan ne mogu iznajmiti. Susjeda u drugom susjednom stanu ne smije otvoriti prozor ostave, kupaone i kuhinje koji gleda na zajednički hodnik kao i stan, a niti ostali stanari u jutarnjim satima ne mogu otvoriti prozore svojih stanova. Svjedoci su potvrdili da su susjedi, djeca, dobila mačju šugu. Od smrada djeca su u hodnicima znala i povraćati.

Tužena susjeda je na sudu rekla kako se ne smatra nadležnom za taj problem, jer je on u ingerenciji veterinarske inspekcije i komunalnog redarstva koji provode postupak protiv nje. Porekla je da drži previše životinja te dodala da im održava higijenu i ne zanemaruje ih. Navela je i da je 13. svibnja 2019. veterinarska inspekcija utvrdila da posjeduje samo tri psa i pet mačaka koji su uredno čipirani, redovito cijepljeni te uredni i dobro paženi, zbog čega su utvrdili da nema osnove za poduzimanje bilo kakvih mjera protiv nje.

Kako bi sud utvrdio što je istinito, proveden je još jedan očevid. U njemu je utvrđeno kako su prozori i vrata njenog stana zapušteni te da su u stanu uočeni pas i nekoliko mačaka. Hodnik zgrade su ocijenili čistim te nisu osjetili nikakve neugodne mirise, ali ni pronašli tragove izmeta, životinjskih dlaka i ostalog biološkog otpada. No, jedan od svjedoka je sudu rekao kako je ona nabavila novi otirač i dva dana prije očevida špricala ispred stana s nekakvim sprejem, piše net.hr.

Sud se nakon svega proglasio nenadležnim za utvrđivanje koliko ona ljubimaca i u kojim uvjetima smije držati u stanu. Nadležnost za provođenje mjera i nadzor prebacili su na veterinarsku inspekciju. Sud je na kraju presudio da žena mora očistiti i dezinficirati svoj stan te ga i ubuduće držati urednim. Mora još platiti i 772,80 kuna sudskih troškova.

“Sud zaključuje da je smrad koji se osjeća iz stana tužene prekomjeran za stambenu zgradu u kojoj žive tužitelji i tužena. Stoga je sud udovoljio tužbenom zahtjevu tužitelja ocjenjujući ga osnovanim, te je naložio tuženoj da očisti stan i da ga drži čistim i urednim ubuduće. Ovo iz razloga kako ne bi iz stana ubuduće izlazio smrad – izrazito jaki intenzivni mirisi koji onemogućavaju stanare zgrade u normalnom i uobičajenom korištenju svojih stanova i zajedničkih dijelova i uređaja zgrade. Sud osobito ističe činjenicu da ovakvom odlukom sud štiti prije svega zdravlje stanara zgrade, osobito djece”, obrazloženo je u presudi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI