Užas u Erdovcu: Bivši šef vatrogasaca i uglednik poduzetnik 28 godina držao je svog roba!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Erdovec, maleno naselje u sastavu grada Križevaca, proteklih je dana bilo u žiži zanimanja javnosti nakon što su policijski službenici završili kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjim poduzetnikom, poljoprivrednikom i bivšim predsjednikom mjesnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Valentom Arkijem. Policija ga tereti da je punih 28 godina mještanina Mladena G. (66) zvanog Lala držao doslovno kao svog privatnog roba.

Kako navode iz policije ne otkrivajući identitet sudionika ove mračne, za 21. stoljeće, nesvakidašnje i zastrašujuće priče, 65-godišnjak je “od 1993. godine do lipnja ove godine na svom poljoprivrednom gospodarstvu, iskorištavajući teške obiteljske prilike i životne okolnosti oštećenog muškarca, istoga fizički zlostavljao i prisiljavao na svakodnevni teški fizički rad oko brige sa stokom, poljoprivrednim poslovima i kućanstvu, bez ikakve novčane naknade, ne osiguravajući mu osnovne higijenske uvjete i adekvatni prostor za život”.

Poduzetnik Valent Arki u pravosudnom se smislu tereti za kazneno djelo trgovanja ljudima, a prijeti mu do deset godina zatvora. Osumnjičeni Valent Arki trenutno se nalazi u istražnom zatvoru u Bjelovaru koji mu je izrekao sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Kako navode tužitelji, “postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 65-godišnjak od 2002. godine do 11. lipnja 2021. u jednom mjestu na području Križevaca, u namjeri da oštećenika iskoristi za služenje i fizički rad, koristeći njegove teške obiteljske prilike i životne okolnosti, nakon što je oštećenik prihvatio njegov poziv i došao na njegovo poljoprivredno gospodarstvo živjeti i raditi, lažno mu obećao da će mu kupiti zemljište i izgraditi kuću” – navode u svom priopćenju bjelovarski tužitelji.

Oštećeni je Lala nakon toga, tvrde oni, bez ikakve novčane naknade svakodnevno obavljao teške fizičke poslove na pilani i ostale fizičke poslove na Arkijevu gospodarstvu. Osim toga, tužitelji terete osumnjičenog poduzetnika da je nesretnog muškarca u više navrata tjelesno napadao pa je ovaj, u strahu od njega, bez pogovora nastavljao obavljati sve fizičke poslove. I tako punih 28 godina. Lala je živio u jednoj prostoriji izvan obiteljske kuće, bez pristupa kupaonici. Živio je tako bez osnovnih higijenskih uvjeta, a obećanje Lali da će mu kupiti zemljište i izgraditi kuću, nikada nije ispunio.

– Koliko znamo, Mladen je ovdje došao iz Vojvodine još prije rata. Radio je u jednoj trgovini tekstilom u Križevcima, a nakon što se rastao od supruge Ivke, ostao je sam i otad je bio kod Valenta koji mu je dao smještaj. Valenta znamo kao prilično svojeglavog i tvrdoglavog čovjeka kojemu se nitko nije htio zamjeriti, a koji je već imao problema s policijom – rekao nam je jedan od susjeda.

Mještani Erdovca s kojima smo se susreli bili su spremni pričati s nama ako im zajamčimo anonimnost. Osumnjičenog Valenta opisali su kao jako tešku osobu, ‘seoskog šerifa’ kojemu se nitko u selu nije htio zamjeriti. Rekli su nam da je Lalu svima bilo žao i da su svi potajno znali ili pak slutili što se događa i da ga se tamo izrabljuje, no nitko se nije htio miješati. Sam Lala nikome se o tome nije žalio. Bio je vrlo skroman, manje pričljiv, a iz ralja sirotinje i modernog ropstva spasila ga je kći njegove bivše supruge Ivke koja živi u Lemešu Ravenskom.

Potaknuta sirotim životom bivšeg supruga njezine majke, ali i pričama koje su do nje dopirale od drugih ljudi, cijelu je situaciju prijavila križevačkom Centru za socijalnu skrb. Nakon toga se u priču uključila policija, a sve je rezultiralo uhićenjem Valenta Arkija i određivanjem mu istražnog zatvora. Prema informacijama koje posjedujemo, hrabra je pokćerka došla po Mladena u Valentovu kuću. Imao je vidljive ozljede i ona ga je najprije primila kod sebe. Nakon toga Mladen zvani Lala potpuno je zbrinut i smješten je u jednu udomiteljsku obitelj na području županije. Valent živi sa sinom, snahom, dvoje unučadi i suprugom te posjeduje obrt za preradu drva i jedan je od ‘važnijih’ ljudi u selu. Kad smo pitali za njihovu stranu priče, odgovor je bio tjeranje s posjeda i poziv policiji zbog uznemiravanja.

O Valentu Arkom izvještavali smo 2015. godine kada se u društvenom domu u Erdovcu na Štefanje odvijala krvava tučnjava u kojoj je bilo i ozlijeđenih osoba. Tijekom zabave nekolicina nepozvanih gostiju pravila je nered ispred društvenog doma i razbijala. Predsjednik DVD-a Erdovec Stjepan Ledinski tada nam je rekao kako je Valent Arki, koji je tada bio zapovjednik društva, izašao van da upozori one koji rade štetu na njihovo ponašanje.

– No, očigledno je vani došlo do vrijeđanja od strane onih koji su razbili staklo – rekao nam je Stjepan Ledinski, tadašnji predsjednik DVD-a Erdovec. No, nakon toga van je izašao još jedan od organizatora zabave i tad je došlo do tučnjave između trojice nepozvanih gostiju i organizatora. Jedan od sudionika tučnjave je pretrpio ozljede zbog koji je pozvana i hitna pomoć. Kada su naši novinari nakon tučnjave krajem 2015. godine pokušali od Valenta Arkog dobiti više informacija, također su nas njegovi ukućani grubo otjerali iz dvorišta.

Ovo je drugi sličan slučaj otkrivenog ropstva u našem kraju u posljednjih godinu dana, tako da se s pravom možemo zapitati u kakvom to nazadnom svijetu živimo.

Početkom godine podignuta je optužnica protiv 67-godišnjeg vlasnika farme u Novigradu Podravskom. Tereti ga se da je punih devet godina u ropstvu držao svog 50-godišnjeg radnika. Okrivljeni je vlasnik farme, kako tvrde tužitelji u optužnici, oštećeniku ograničavao slobodu kretanja i socijalne kontakte jer mu nije dopuštao da odlazi od njega, a kad bi oštećenik pobjegao od njega, vraćao ga je nazad k sebi vičući na njega i pljuskajući ga. Navode tužitelji kako ga je 67-godišnjak znao i udarati nogom, hvatati za vrat i gušiti, a jednom ga je udario i lončićem po glavi. Nesretni je muškarac, kako je već navedeno, bio smješten u nimalo lijepim uvjetima, a u prostoriji u kojoj je živio bilo je smješteno umjetno gnojivo, sredstvo za prskanje usjeva i slične stvari. Taj slučaj čeka početak suđenja na Općinskom sudu u Koprivnici. (id, ke, md)

Naslovna fotografija: Obiteljska kuća osumnjičenog poduzetnika na čijem se imanju, prema policiji, odvijao pravi užas za 66-godišnjeg Mladena // Foto: Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI