UZBUNA NA KROVU Dimnjačari upozoravaju: Premalo nas je, sigurnost građana ozbiljno je ugrožena

Nedostatak dimnjačara prisutan je u cijeloj Hrvatskoj. Svakako postoji potreba za zapošljavanjem dimnjačara, no njih nema na tržištu radne snage - odgovorio je direktor komunalne tvrtke


Autor: podravski.hr — 30.10.2018. / 18:24 Aktualno

Ilustracija / Nitko neće u dimnjačare

Tek dva dimnjačara, zaposlenika Lukoma, zadužena su za čišćenje, a samim time i sigurnost dimnjaka i dimovoda te svega ostalog što spada u dimnjačarsku službu na području cijelog grada Ludbrega i općine Mali Bukovec, gdje također ludbreška komunalna tvrtka ima koncesiju za obavljanje dimnjačarskih poslova.
Kako doznajemo iz krugova unutar Lukoma, taj broj nikako nije dovoljan da se ovaj posao obavi kvalitetno i sigurno.
Da to nije samo puko naklapanje, doznali smo od jednog člana sindikata u Lukomu, gdje su na sindikalnom sastanku dimnjačari iznijeli svoju problematiku.
– Zaposlenici se ne žale ni na što, već govore da ih je premalo da mogu jamčiti da će sav posao obaviti sigurno i kvalitetno. Ovdje se radi o sigurnosti građana, a ne traženju boljih uvjeta rada – rekao je jedan od sindikalaca u Lukomu koji je htio ostati anoniman.
Kako doznajemo, na sindikalnom sastanku bilo je riječi o tome da Lukom mora bez odgode zaposliti još dimnjačara ili barem one koji su spremni učiti ovaj posao, kako bi se izbjeglo da zbog manjka dimnjačara, a samim time i neodržavanja dimnjaka, dođe do požara ili ispuštanja ugljičnog monoksida u prostorije gdje borave ljudi.
– Dimnjačari su zabrinuti zbog sigurnosti građana, ali i upozoravaju da bi u slučaju neke tragedije ili nesreće netko mogao odgovornost pronaći u vatrogasnoj službi ili njima samima, što ih dovodi u nezavidan položaj – objasnio je naš izvor iz Lukoma.
Alen Sabol, direktor Lukoma, potvrdio je da u Ludbregu nedostaje dimnjačara, ali i ukazao da to nije samo problem Ludbrega.
– Nedostatak dimnjačara prisutan je u cijeloj Hrvatskoj. Svakako postoji potreba za zapošljavanjem dimnjačara, no njih nema na tržištu radne snage – odgovorio je Alen Sabol na naš upit, ali nije precizirao hoće li Lukom na drugačiji način, primjerice internom prekvalifikacijom, pokušati riješiti ovaj problem.
No, time će se uskoro baviti netko drugi jer Alen Sabol uskoro odlazi s mjesta direktora gradske komunalne tvrtke. (md)

Koprivnički krovovi s dimnjacima – pogled na Podravkine pogone

FOTO: ARHIVA