UZELA 1,3 MILIJUN: Umjesto za ratno profiterstvo, sudi joj se tek za prijevaru

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ne smatram se krivom – kazala je u utorak sutkinji koprivničkog Općinskog suda Barbara Hartman (65) u ponovljenom suđenju zbog optužbe da je nezakonito primila 1,3 milijuna kuna mirovine i invalidnine od poginulog bivšeg supruga Franje. Prema optužnici, u tome joj nesavjesnim obavljanjem službe pomogla drugookrivljena šefica križevačkog Odjela za branitelje Štefica Jagušić (58). Prošle godine obje su okrivljenice proglašene krivima i osuđene uvjetnim zatvorom.

Barbara Hartman nepravomoćno je osuđena na godinu dana uvjetnog zatvora, nezakonito stečeni novac mora vratiti, a istom presudom zbog nesavjesnog rada u službi na deset mjeseci uvjetnog zatvora osuđena je i voditeljica križevačke ispostave Odjela za branitelje Ministarstva branitelja Štefica Jagušić. No, nakon uložene žalbe, Županijski sud u Zagrebu takvu je presudu ukinuo i koprivničkom sudu naredio ponovno suđenje koje je počelo u utorak. Tužitelji su Barbaru Hartman i Šteficu Jagušić optužili početkom 2015. godine. Barbaru su teretili za kazneno djelo ratnog profiterstva, što je uz bivšeg premijera Ive Sanadera bio jedinstven slučaj u novoj Hrvatskoj.

No, prema odluci Županijskog suda u Zagrebu, Općinski sud u Koprivnici tijekom suđenja koje je sutkinja Lidija Vuljak nepravomoćno okončala prošle godine, učinio je nekoliko bitnih povreda Zakona o kaznenom postupku zbog čega se Barbari Hartman (64) ponovno sudi zbog optužbe da je 20 godina nezakonito ostvarivala braniteljska prava za poginulog bivšeg supruga. Prema odluci vijeća Županijskog suda u Zagrebu, Općinski sud na čelu sa sutkinjom Lidijom Vuljak pogriješio je i u činjeničnom opisu kaznenog djela zbog kojeg je osuđena.

Taj opis, prema Županijskom sudu, “ne dovodi do zaključka da to ima veze s ratnim stanjem” te je tako “proturječan zakonskom i pravnom opisu izreka presude” koja je tako “proturječna sama sebi i presuda se u tom dijelu ne može ispitati pa je na taj način prvostupanjski sud počinio bitnu povredu kaznenog postupka”. Što se pitanja zastare tiče, Županijski sud isključio je mogućnost zastare kaznenog djela zato što je Barbari Hartman invalidnina i mirovina isplaćivana do lipnja 2014. godine.

Drugu bitnu povredu Zakona o kaznenom postupku Općinski je sud učinio zato što sutkinja Lidija Vuljak ni na jednu raspravu nije pozvala opunomoćenike oštećenog Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Sud je tako HZMO-u onemogućio da se očituje i po potrebi dodatno specificira imovinsko-pravni zahtjev. Ta je povreda, tvrdi Županijski sud, mogla utjecati na presudu. Zbog tih razloga Županijski sud nije se ni upuštao u druge žalbe, one Državnog odvjetništva i drugooptužene Štefice Jagušić. Uvažavajući opaske Županijskog suda u Zagrebu, i tužitelji su izmijenili optužnicu protiv Barbare Hartman i sada je umjesto za ratno profiterstvo terete za blaže kazneno djelo – prijevaru.

Sutkinja Lidija Vuljak je, također uvažavajući opaske Županijskog suda, pozvala i oštećeni HZMO, a cijelo će suđenje uz izravno ispitivanje novih svjedoka krenuti ispočetka. Ipak, ići će to mnogo brže zato što će u spis biti uvršteni već izvedeni dokazi iz prvog suđenja, čemu se nitko od uključenih strana nije protivio. Sutkinja Vuljak suđenje nastavlja u ožujku.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI