“Uzgajam jagode zbog male mirovine, a oni mi trgaju navodnjavanje”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zbog svog dugogodišnjeg problema, uništavanja njenog vlasništva, obratila nam se Štefica Horvat (69) iz prigradskog naselja Čukovec. Štefica, osim što je umirovljenica, bavi se uzgojem jagoda jer od male mirovine nakon 33 godine staža teško da bi mogla normalno živjeti.

Iako ima kćer koja bi joj sigurno pomogla da joj nešto nedostaje, ne želi biti nikome na teret. Zato joj još više smeta, kaže, što svake godine prilikom čišćenja snijega na prometnici strada njezin sustav navodnjavanja. Parcela na kojoj uzgaja jagode nalazi se pokraj županijske ceste koja iz Čukovca vodi prema Svetom Petru. Na oranici je instaliran sustava navodnjavanja, a glavni vod nalazi se pokraj prometnice.

Kod svakog čišćenja snijega strada sustav navodnjavanja

– Cijevi su udaljene od prometnice oko dva metra. Kako sam čula da pojas od prometnice koji se koristi za održavanje iznosi jedan metar, zbog toga sam ostavila i dvostruko više mjesta – objasnila je Štefica Horvat.

Usprkos tome što je poduzela ove mjere, Štefičin sustav navodnjavana svake godine biva potrgan.

– Strojem uvijek uđu u moj posjed te potrgaju cijevi za navodnjavanje. Ne znam razlog ovome, možda im tako odgovara. Nekoliko sam ih puta upozorila, ali su mi se smijali i svejedno napravili isto – rekla je Štefica Horvat koja je zabrinuta da bi i ove zime moglo doći do oštećenja njezina cjevovoda.

– Opet sam zamijenila cijevi i sad čekam snijeg i čišćenje pa da opet ostanem bez njih. Ne znam kome da se obratim ako ponovno dođe do oštećenja mog sustava navodnjavanja – ogorčena je Štefica Horvat.

Iz tog razloga provjerili smo koliko iznosi udaljenost od kraja prometnice do točke koju održavatelj ceste može koristiti za radove.

Štefica Horvat

– Za ceste rađene prema projektu cestovni pojas određen je projektom. Kako je vrlo mali dio cesta rađen po projektu, u praksi je najčešći slučaj da se uzima za cestovni pojas jedan metar od ruba cestovnog jarka, vrha pokosa ili nožice nasipa, a u nekim slučajevima najmanje jedan metar od ruba kolnika – odgovorio je Tomslav Osonjački, ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije.

Budući da na spomenutom području nema nasipa, može se zaključiti da  cestovni pojas ovdje iznosi jedan metar.

Iako je ŽUC naručitelj radova održavanja, građani koji trpe štete zbog radova održavanja upućuju se na izvođača radova. – U slučaju štete prilikom održavanja cesta, za naknadu se treba obratiti izvođaču radova održavanja – poručili su iz ŽUC-a.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Radovi na Bednjanskoj ulici

U Ludbregu su trenutno u tijeku radovi na uređenju i asfaltiranju odvojaka Bednjanske ulice. Radove izvodi tvrtka COLAS, vrijednost radova je 278 tisuća kuna, a

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI