Uzgajivači kamilice na mukama: Urod je zbog suhe zime manji i do 50 posto

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Uzgajivači kamilice privode kraju berbu koja je pokazala da će i ove sezone urod biti smanjen. Na ruku im nije išla blaga zima koja se odrazila na biljke, a samim time i urode koji se u idealnim sezonama kreću oko 700 kilograma po hektaru.

Marijan i Josip Rep iz Podravskih Sesveta kamilicu uzgajaju na 15 hektara i za njih će ovo biti jedna od lošijih sezona. U prosjeku će, kažu, dobiti između 350 i 400 kilograma po hektaru.

Marijan Rep

– Nažalost, ni u ovoj sezoni nam vremenske prilike nisu išle na ruku i urod je zbog suhe zime manji i do 50 posto. Ove zime uopće nije bilo snijega i općenito su izostale padaline, što nikako ne odgovara kamilici, bilo da se radi o ranijoj ili kasnijoj sorti – kaže Marijan Rep.

I ostali uzgajivači, dodaje Marijan, zbrajaju gubitke u urodu. Bez obzira na lošiju sezonu, ne razmišljaju o smanjenju uzgoja te se nadaju da će iduća godina biti puno bolja.

– Poljoprivreda je tvornica na otvorenom i uvijek se za pojedine kulture događaju lošije sezone. Nekako ćemo se pokriti da s kamilicom budemo ove godine na nuli i moramo se nadati boljim vremenima – kaže Marijan Rep.

Sav urod prodaju pitomačkoj tvrtki Spider grupa pa nemaju problema s plasmanom kamilice. I otkupna cijena je prihvatljiva pa je uzgoj kamilice znatno isplativiji od kukuruza ili pšenice kad je godina rodna.

– Situacija u poljoprivredi je takva da se i u ratarstvu mora svaštariti ako se želi  koliko-toliko pozitivno poslovati. Zbog toga smo i odlučili uzgajati kamilicu koja je zbog tvrtke Spider grupa itekako tražena na našem području – zaključio je Marijan Rep.

FOTO Đuro Grčić

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI