Uzgajivači kamilice na mukama: Urod je zbog suhe zime manji i do 50 posto

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Uzgajivači kamilice privode kraju berbu koja je pokazala da će i ove sezone urod biti smanjen. Na ruku im nije išla blaga zima koja se odrazila na biljke, a samim time i urode koji se u idealnim sezonama kreću oko 700 kilograma po hektaru.

Marijan i Josip Rep iz Podravskih Sesveta kamilicu uzgajaju na 15 hektara i za njih će ovo biti jedna od lošijih sezona. U prosjeku će, kažu, dobiti između 350 i 400 kilograma po hektaru.

Marijan Rep

– Nažalost, ni u ovoj sezoni nam vremenske prilike nisu išle na ruku i urod je zbog suhe zime manji i do 50 posto. Ove zime uopće nije bilo snijega i općenito su izostale padaline, što nikako ne odgovara kamilici, bilo da se radi o ranijoj ili kasnijoj sorti – kaže Marijan Rep.

I ostali uzgajivači, dodaje Marijan, zbrajaju gubitke u urodu. Bez obzira na lošiju sezonu, ne razmišljaju o smanjenju uzgoja te se nadaju da će iduća godina biti puno bolja.

– Poljoprivreda je tvornica na otvorenom i uvijek se za pojedine kulture događaju lošije sezone. Nekako ćemo se pokriti da s kamilicom budemo ove godine na nuli i moramo se nadati boljim vremenima – kaže Marijan Rep.

Sav urod prodaju pitomačkoj tvrtki Spider grupa pa nemaju problema s plasmanom kamilice. I otkupna cijena je prihvatljiva pa je uzgoj kamilice znatno isplativiji od kukuruza ili pšenice kad je godina rodna.

– Situacija u poljoprivredi je takva da se i u ratarstvu mora svaštariti ako se želi  koliko-toliko pozitivno poslovati. Zbog toga smo i odlučili uzgajati kamilicu koja je zbog tvrtke Spider grupa itekako tražena na našem području – zaključio je Marijan Rep.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI