Uzgajivači oraha na mukama: na 1000 stabala urod svega 10 kilograma

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Za uzgajivače oraha ova će sezona urodom biti jedna od lošijih. Travanjski mraz poharao je stabla oraha pa već sad uzgajivači zbrajaju štetu, a rijetki će imati kakvu takvu berbu.

Obitelj Maronić Belobrk iz Koprivnice već 15 godina uzgaja orahe. Uzgoj je za njih hobi kojim popunjavaju kućni proračun, a zbog mraza ne računaju na bilo kakve prihode u ovoj godini.

– Imamo 1000 stabala oraha i sumnjam da ćemo pobrati više od deset kilograma oraha. Mraz je napravio svoje, a sad slijede i bolesti pa prave berbe oraha sigurno neće biti kod nijednog uzgajivača – kaže Gina Maronić Belobrk.

U idealnim godinama, dodaje ona, znali su dobiti i do 1000 kilograma oraha. No, takve se godine događaju sve rjeđe.

– Nažalost, imamo tvornicu na otvorenom, a skoro da i nema godine kad se ne dogodi barem jedna elementarna nepogoda. Već smo navikli na loše godine, a naša je sreća što nam je uzgoj hobi, a ne primarni posao – kaže Gina Maronić Belobrk.

Plodove lošije kvalitete Gina koristi za proizvodnju orahovog ulja koje ima odlične zdravstvene učinke. Na proizvodnju ulja odlučila se i zbog činjenice da joj je kći veganka.

– S orahovim uljem nadoknađuje razne korisne sastojke koje vegani gube, a i nama dobro dođe za prevenciju raznih bolesti – zaključila je Gina Maronić Belobrk.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Sportsko natjecanje za djecu i roditelje

U sklopu Dječjeg tjedna održano je sportsko natjecanje „Najbolji tim u gradu“ u organizaciji Grada Križevaca, Zajednice športskih udruga Križevci i Društva športske rekreacije Križevci.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI