Uzgajivači oraha na mukama: na 1000 stabala urod svega 10 kilograma

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Za uzgajivače oraha ova će sezona urodom biti jedna od lošijih. Travanjski mraz poharao je stabla oraha pa već sad uzgajivači zbrajaju štetu, a rijetki će imati kakvu takvu berbu.

Obitelj Maronić Belobrk iz Koprivnice već 15 godina uzgaja orahe. Uzgoj je za njih hobi kojim popunjavaju kućni proračun, a zbog mraza ne računaju na bilo kakve prihode u ovoj godini.

– Imamo 1000 stabala oraha i sumnjam da ćemo pobrati više od deset kilograma oraha. Mraz je napravio svoje, a sad slijede i bolesti pa prave berbe oraha sigurno neće biti kod nijednog uzgajivača – kaže Gina Maronić Belobrk.

U idealnim godinama, dodaje ona, znali su dobiti i do 1000 kilograma oraha. No, takve se godine događaju sve rjeđe.

– Nažalost, imamo tvornicu na otvorenom, a skoro da i nema godine kad se ne dogodi barem jedna elementarna nepogoda. Već smo navikli na loše godine, a naša je sreća što nam je uzgoj hobi, a ne primarni posao – kaže Gina Maronić Belobrk.

Plodove lošije kvalitete Gina koristi za proizvodnju orahovog ulja koje ima odlične zdravstvene učinke. Na proizvodnju ulja odlučila se i zbog činjenice da joj je kći veganka.

– S orahovim uljem nadoknađuje razne korisne sastojke koje vegani gube, a i nama dobro dođe za prevenciju raznih bolesti – zaključila je Gina Maronić Belobrk.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Herpesom su zaraženi gotovo svi ljudi

Prema mišljenju velikog broja stručnjaka, gotovo da nema osobe koja nije zaražena virusom herpes simplex. Međutim, inficiranost ovim virusom ne pokazuje se uvijek. Većinu vremena

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI