Uzgajivačica krumpira iz Molva Greda: Urod biti manji za barem 20 posto

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Željka Čorba, uzgajivačica krumpira iz Molva Greda, ni u ovoj sezoni neće imati idealan urod. Berba je pokazala da će urod biti manji za najmanje 20 posto, no s obzirom na situaciju u kasno proljeće, ističe Željka, urod će biti dovoljan i da se nešto zaradi.

– Imali smo izrazito kišovit svibanj, a krumpiru ne odgovara puno oborina. Nakon toga uslijedilo je i sušno razdoblje koje se dodatno odrazilo na urod. U svibnju smo mislili da gotovo i nećemo imati berbu pa kad se sve zbroji, bit će ovo ipak solidna sezona – kaže Željka Čorba koja krumpir uzgaja na 2,5 hektara.

I ostali uzgajivači, domeće ona, nisu imali dobru godinu pa se očekuje da će doći do rasta cijene. Trenutno krumpir uzgajivači prodaju po tri kune po kilogramu.

– Za očekivati je da će uskoro potražnja biti veća od ponude s obzirom na smanjeni urod pa će i cijena zasigurno porasti. To bi jedino mogao poremetiti uvoznički lobi koji sustavno uništava nas domaće uzgajivače, a država ništa ne čini kako bi zaštitila domaću proizvodnju pa i ne čudi što sela izumiru  – ističe Željka Čorba.

Sav urod Željka plasira na tržište kroz prodaju na tržnicama jer se suradnja s otkupljivačima ne isplati.

– Otkupne su cijene preniske i kad se dogodi lošiji urod, jednostavno se ne isplati prodavati krumpir na veliko. Ovako vlastitom prodajom, bez obzira na sve vremenske neprilike koje nas prate iz godine u godinu, ostvari se kakva- takva zarada. – zaključila je Željka Čorba.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI