‘Uzgoj ovaca je isplativ, ali ja odustajem, i to iz samo jednog razloga. A nekad sam imala i 500 grla’

Trenutno se janjce za kilogram žive vage može dobiti 22 kune, a uoči većih blagdana kad je potražnja velika cijena se penje i na 25 kuna


Autor: podravski.hr — 22.02.2019. / 15:40 Aktualno

Katarina Bermanec s janjcem u rukama

Đurđevčanka Katarina Bermanec jedna je od rijetkih poljoprivrednica na đurđevačkom području koja se bavi uzgojem ovaca, i to punih 24 godine. Nekad je njeno stado brojilo i 500 grla, a sad je ostalo na 54.

– Donijela sam odluku da ću prodati i ta 54 grla. Godine su učinile svoje i jednostavno zbog zdravstvenih razloga više se ne mogu sama baviti uzgojem i jedino rješenje je prodati sva grla. Suprug je umro prije deset godina i otad sam počela smanjivati uzgoj jer ne mogu sama – priča nam Katarina.

Iako je ovčarstvo, dodaje ona, još uvijek isplativo, svoju odluku neće promijeniti. U proljetnom i ljetnom razdoblju kad ima najviše posla jednostavno ne može pronaći radnu snagu, a i njena obitelj posvetila se drugim poslovima.

– Zimi mi je najlakše jer tad ovce treba samo voditi na pašu. Već od proljeća, a pogotovo ljeti treba pripremati hranu od sijena do kukuruza, a te poslove mi zdravstvena situacija više ne dopušta – kaže Katarina Bermanec.

Teškog srca donijela je odluku, pogotovo zbog činjenice da u bližem okruženju nema nijednog većeg uzgajivača. Otkupne cijene za janjce još uvijek su solidne pa da godine nisu učinile svoje nastavila bi s uzgojem.

– Trenutno se janjce za kilogram žive vage može dobiti 22 kune, a uoči većih blagdana kad je potražnja velika cijena se penje i na 25 kuna. Bez obzira što su smanjeni poticaji po grlu od ovčarstva se može solidno živjeti. No, problem je pronalazak radne snage – kaže Katarina Bermanec.

Mlade generacije, dodaje ona, jednostavno se ne žele baviti poljoprivredom.

– Godinama se loše vodila poljoprivredna politika, a stočarstvo nije privlačno ni zbog činjenice da je to posao koji se mora raditi svih sedam dana u tjednu. Sve je manje grana poljoprivrede koje nude solidan život pa i ne čudi što se mladi ne žele baviti takvom proizvodnjom, a zbog toga nam sve više i sela izumiru – zaključila je Katarina Bermanec. (db)

FOTO: ĐURO GRČIĆ