UŽIVO/VIDEO Predsjednica u Koprivnici: Ne smijemo ukidati pošte i druge državne urede u selima

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila je ured u Koprivnici


Autor: podravski.hr — 13.12.2017. / 9:37 Aktualno

Predsjednica stigla u Koprivnicu

9:40 Kolinda Grabar Kitarović: Drage Koprivničanke i Koprivničanci, hvala vam što ste došli na otvorenje moga ureda. Mnogi važni povijesni datumi vežu se uz Podravinu i Prigorje. Mnogi su žrtvovali život i zdravlje za Hrvatsku. Podravka je odavno nadišla granice Koprivnice i županije. Mi koji smo bili u inozemstvu, kad smo vidjeli Podravkine proizvode, bila je to posebna veza s domovinom. Doduše, muče nas negativni demografski pokazatelji. Lani se iz županije odselilo 900 ljudi, uglavnom mladih. Demografsko pitanje je pitanje svih pitanja. Demografska kriza eskalirala je i zbog naše nepripremljenosti za Europsku uniju, ali i zbog naše politike štednje i ukidanja poštanskih ureda i drugoga u malim sredinama. Treba zadržati ispostave državnih ureda i drugih važnih institucija u malim sredinama. Nadam se da ću steći uvid u sve probleme ovoga kraja i nakon odlaska da ćemo ih svi zajedno rješavati.

Sastanak s načelnicima i gradonačelnicima

Predsjednica u svojem uredu u Koprivnici

Predsjednica je nakon uvodnog obraćanja s uzvanicama otišla na sastanak u zgradu Županije u Nemčićevoj ulici. Satsanak je zatvoren za javnost. Predsjednica u 15 sati odlazi u posjet Gimnaziji Fran Galović, a od 16.30 sati predviđen je posjet Podravki i Belupu.

9:38 Župan Darko Koren: Ovaj dan će ući u anale naše županije kao jedan od najvažnijih. Dan smo koncipirali tako da dotaknemo sve segmnete našeg života. Ukazat ćemo i na probleme i uvjeren sam da ćemo dobiti potporu za njihovo rješavanje.

9:35 Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglasio je kako su Podravina i Prigorje pokazali da se radom može mnogo napraviti, premda nismo dobro prometno povezani.
– Drago nam je da ste decentralizirali dio vašeg programa, da Zagreb nije centra svega. I nadam se da će jedno ministrastvo konačno imati sjedište u Koprivnici – naglasio je Jakšić.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović stigla je oko 9:30 sati u Koprivnicu. Dočekali su je župan Darko Koren, gradonačelnici i saborski zastupnici te drugi lokalni uglednici.
Posjet predsjednice počeo je intoniranjem himne tijekom koje je bio nakratko zaustavljen promet u Nemčićevoj. Zastavu ureda predsjednice podigla je Lucija Frančić, učenica 4. razreda koprivničke gimnazije. Nakon početnog protokola, predsjednica će u zgradi županije održati sastanak s načelnicima i gradonačelnicima.

Izvještavaju: Nikola Wolf i Hrvoje Šlabek