Val poskupljenja: Cijena plina za kućanstva mogla bi rasti i do 90 posto

Sasvim je sigurno da nas očekuje teška jesen i neizvjesna zima kad se govori o općenitom rastu potrošačkih cijena. Odluka premijera Andreja Plenkovića da „zamrzne“ rekordne cijene naftnih derivata, smatraju ekonomski analitičari, samo je odgađanje neizbježnog – dodatnog poskupljenja hrane, pića, režija, a pogotovo robe i usluga koje spadaju u luksuz.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Raste inflacija

Podsjetimo, Vlada je Uredbom na 30 dana ograničila maloprodajnu cijenu benzina na 11,10, a dizela na 11 kuna. INA je odmah reagirala i najavila kako će svoja premium goriva prodavati samo do isteka zaliha, a ostale zalihe će biti sigurne i „nema straha od nestanka“. Također su, dodali kako će „ispitati daljnje posljedice na poslovanje i tržište koje nosi ova Vladina uredba“.

A koliko cijene rastu iz godine u godinu pokazuju zadnji podaci Državnog zavoda za statistiku, a tiču se ekonomskih pokazatelja i promjena u razini cijena robe i usluga od 2015. godine naovamo. EU je u izračunu navedenih harmoniziranih indeksa potrošačkih cijena kao referentnu godinu uzela upravo 2015. Prema podacima s kraja rujna ove godine vidi se da su opće cijene hrane i bezalkoholnih pića rasle za nešto više od osam posto, a režije tek nešto više od dva posto. Najviše su rasle cijene alkohola i cigareta za čak 18 posto, dok su cijene odjeće i obuće stabilne, a jedini pad općih cijena zabilježen je za komunikacije (teleoperateri op.a.) i to za jedan posto. Sveukupno, rast svih potrošačkih cijena, računajući navedeno, ali i troškove za zdravlje, rekreaciju, kulturu i sl. iznosi 6,8 posto više u odnosu na 2015. godinu, što je i ukupna stopa inflacije u promatranom razdoblju.

Te 2015. prosječna neto plaća iznosila je 5594 kune, dok je u srpnju ove godine bila 7046 kuna, što je povećanje od gotovo 21 posto. Ipak, rekordan rast proizvođačkih cijena u industriji u kolovozu ove godine (9,3 posto) u odnosu na isti mjesec 2020. te rujnu (12,1 posto) za sobom će sigurno povući drastično povećanje potrošačkih cijena, a ekonomski stručnjaci vjeruju kako bi to značilo i povećanje inflacije na četiri i više posto. Poput one u Njemačkoj, koja bilježi stopu od četiri posto, što je najviše u toj državi u posljednjih 28 godina.

Poskupljuje hrana

Podravski list uspoređivao je u siječnju ove godine prosječne cijene potrošačke košarice (hrana i kućanske potrepštine) od 2017. godine naovamo, a one su bile na otprilike istoj razini. No, već od ljeta krenula su poskupljenja. Za cijenu litre Zvijezdinog suncokretovog ulja koje je u siječnju koštalo 11,99 kuna sada možete eventualno kupiti litru takvog ulja, ali robne marke trgovačkog centra; brendirana ulja sad se kreću od 15,99 kuna na više. I mahune recimo, lani su se prodavale po 20 kuna, a sad 35 kuna i više. I cijena mrkve je porasla s osam na čak 12 i više kuna, zelene salate s 10-ak na 18 pa čak i 20 kuna, slično kao i blitva. Cijene pekarskih proizvoda još se nisu drastično mijenjale, u nekim našim pekarama tek 50 lipa ili do kunu ovisno o kakvom se kruhu radi. Maloprodajne cijene brašna, recimo, u trgovinama su rasle od ljeta s 4,5 kune na 5, a negdje čak i više. Trgovci, ali i proizvođači već neko vrijeme najavljuju novo poskupljenje s obzirom na to da je cijena merkantilne pšenice nakon žetve prešla dvije kune po kili, što je poskupljenje od 60 posto od njene žetve.

Cijena šećera od 1kg na istoj je razini kao i na početku godine, 5,99 kuna. Zvijezdin margarin 250g, koji se prodavao po 5,99, danas ćete rijetko gdje naći ispod 6,99. Dukatovo trajno mlijeko 1l skuplje je otprilike za kunu, no zato se recimo cijena Franck kave 250g 19,99, unatoč problemima u distribuciji kave nije mijenjala, kao ni Cedevite naranča 1kg koja i dalje košta 39,99 kuna. 

Plin zasad stagnira

Treba dodati i kako je cijena prirodnog plina na europskom tržištu od početka godine porasla za nevjerojatnih 250 posto pa nas gotovo sigurno očekuje i poskupljenje režija, međutim ne još ove zime. Neke su države poput Francuske već najavile vaučere od 100 eura za siromašna kućanstva kako bi mogli plaćati račune za grijanje tijekom zime. Španjolska je Vlada recimo preusmjerila dobit energetskih kompanija izravno potrošačima i ograničila cijene plina za kućanstva. U Hrvatskoj zasad još nema plana kako amortizirati ovakav rast cijene plina, no i situacija je drukčija jer zbog metodologije izračuna Hrvatske energetske regulatorne agencije to se može dogoditi tek u ožujku iduće godine.

-Ako trenutne cijene prirodnoga plina opstanu na ovim razinama do kraja veljače naredne godine, HERA će sukladno Metodologiji povećati nabavnu cijenu plina od 1. travnja 2022. barem dva, a u slučaju daljnjega rasta cijena čak i tri puta, što bi i uz zadržavanje iste cijene troška distribucije i opskrbe povećalo cijenu za krajnje potrošače od 50 do 90 posto – komentirao je u medijima stručnjak za energetska pitanja Goranko Fižulić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI