Valentina Brunec i Nikola Laboš ponovno dobili po 6,5 godina zatvora

Podravski list profile

Valentina Brunec i Nikola Laboš, poznati kao “ivanečki bombaši”, i nakon ponovljenog suđenja nepravomoćno su danas na Županijskom sudu u Varaždinu osuđeni na po šest i pol godina iza rešetaka, kao i nakon prvog suđenja, doznajemo iz odvjetničkih krugova.

Na izricanju presude nisu se pojavili, što i nisu bili obvezni, a iako je izrečena kazna veća od pet godina zatvora, premda samo prvostupanjska, oni neće drugostupanjsku presudu čekati u pritvoru jer je tijekom višegodišnjeg sudovanja iscrpljen maksimum koiji su mogli provesti iza rešetaka. U pritvoru su već proveli četiri godine.

Oni su osuđeni zbog toga što su, prema mišljenju suda, početkom prosinca 2014. godine bombom pokušali ubiti Valentinina supruga Hrvoja Bruneca, a sve kako bi nesmetano mogli nastaviti ljubavnu vezu.

Ovo je bilo drugo suđenje Nikoli Labošu i Valentini Brunec. U prvom su postupku na Županijskom sudu u Varaždinu proglašeni krivima i osuđeni svaki na šest i pol godina zatvora, no tu je presudu Vrhovni sud ukinuo zbog propusta suda i vratio ga na ponovno suđenje.

– Iskreno mi je žao što je moj suprug stradao, sretna sam što se dobro oporavio te mu u daljnjem životu želim svu sreću, ali ja nisam počinila kazneno djelo koje mi se u ovom postupku stavlja na teret – kazala je sutkinji okrivljena Valentina Brunec.

Njezin suoptuženi bivši ljubavnik ostao je kod svoje obrane koju je dao prije.

– Žao mi je što se sve to dogodilo Hrvoju Brunecu. Sve što sam smatrao bitnim za postupak sam rekao, a više ne želim odgovarati na ničija pitanja – rekao je Nikola Laboš.

Valentina Brunec ipak je bila pričljivija i ‘žilavije’ iznosila svoju obranu pred konačnu odluku sutkinje.

– Cijela se optužnica temelji na teorijama i pretpostavkama. Tijekom postupka bila sam u nezavidnoj situaciji jer se protiv takve optužnice teško braniti. Tvrdi se da sam se s prvooptuženim dogovarala što ću reći policiji, no to ne proizlazi ni iz jedne poruke. Kako da se branim kada se u optužnici iskrivljuje sadržaj samih poruka. Mojoj obitelji, prvenstveno djeci, bivšem suprugu, roditeljima, a i meni osobno takvim neosnovanim optužbama uništen je život. Neovisno o tome kakvu presudu donio ovaj sud, ja nemam veze s događajem u kojem je stradao sada moj bivši suprug – rekla je Valentina Brunec.

Prema optužnici, htjeli su hladnokrvno smaknuti Valentinina supruga Hrvoja, a sve kako bi mogli nesmetano nastaviti svoju ljubavnu romansu. No, sve im je pošlo po zlu, Hrvoje nije poginuo od bombe koju je na njega, prema tužiteljima, bacio Nikola Laboš, a krvava urota na kraju je otkrivena.

Bomba je pala i eksplodirala, tako da je Hrvoja Bruneca udarni val eksplozije odbacio. Pritom mu je najviše stradala peta desnog stopala, a geleri su prošarali i ozlijedili obje noge. Nakon što je hitna pomoć odvezla Hrvoja Bruneca u bolnicu, policajci nisu zatvorili mjesto očevida. Dok su konačno shvatili da je u dvorištu eksplodirala bomba, mjesto eksplozije bilo je ‘zagađeno’ koracima brojnih mještana, susjeda, bolničara i drugih policajaca.

Kako je padala kiša, a vidljivost bila loša, žlicu ručne bombe pronašli su tek policajci jutarnje smjene. Neki su policajci i stegovno odgovarali zbog propusta na očevidu, no kako je pravomoćno utvrđeno, oni nisu utjecali na tijek postupka.

Tijekom drugog, ponovljenog suđenja sutkinja Božica Mišak provela je i djelomičnu rekonstrukciju događaja koja joj je dala uvid u pravo stanje na terenu.

Na njezinu današnju nepravomoćnu presudu pravo žalbe imaju kako “ivanečki bombaši”, tako i Državno odvjetništvo.

FOTO: Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti