VAPAJ SUPRUŽNIKA CAPEK ‘Jadni smo i siroti jer ne krademo, a od poštenog rada se ne može živjeti’

Zima dolazi, a oni još nisu nabavili drva za ogrjev. Ne znaju kako će se grijati


Autor: podravski.hr — 13.11.2017. / 12:50 Aktualno

Težak život sirote obitelji Capek

Anđela i Božo Capek iz Koprivnice već godinama preživljavaju od sitnih poslova koje sami uspiju stvoriti. Anđela je nezaposlena već šest godina i otprije dva mjeseca dočekala je mirovinu. Kaže, sada njih dvoje živi od 1730 kuna mjesečno.
Istovremeno, Božo nema nikakvih primanja. Kao branitelj koji je u ratu izgubio oko 70 posto sluha, bez posla je već osam godina. Posljednje je radio u Podravci, a kaže, i to je dobio uz pomoć braniteljskih udruga. Zato njih dvoje sami pronalaze posao gdje god ga ima. Tako skupljaju staro željezo, pomažu starijim osobama, odlaze u šumu raditi.
Sve to Božo odrađuje iz dana u dan unatoč iznimno lošem zdravstvenom stanju. Dosad je operirao ključnu kost na dva mjesta i ima željeznu ploču u ruci, operirao je želudac zbog heliko bakterije i zatim dvaput debelo crijevo u kojem danas ima plastični nadomjestak.
– Zbog svega nabrojenog ne mogu dugo raditi, niti smijem dići više od pet kilograma, ali nemam izbora. Imamo složenu nadstrešnicu pod kojom rastavljam stare perilice rublja i hladnjake pa iz njih vadim metale koji se mogu prodati – objasnio je Božo Capek.
U mjesec dana skupljanja aluminija zaradi oko 300 kuna. No, ne zna koliko će to još moći raditi jer su počele stizati informacije kako će trebati otvoriti obrt, za što nema mogućnosti.
– Nama je svaka kuna izuzetno važna pa nam i nekoliko stotina kuna puno znači. Upravo stoga prije početka zime pokušali smo na razne načine doći do ogrjevnog drva jer novca za kupnju baš i nemamo – kazala je Anđela Capek.
Nekidan je u oglas Podravskog lista stavila nekoliko, na prvi pogled, čudnih stvari koje mijenja za drva. Tako je ponudila i pomagala za osobe s invaliditetom.
– Čovjek se svakako snalazi kada nema izbora. Još i sad nemamo drva. Nešto smo malo navukli iz šume, nakon što su iz Šumarije rušili pa su nam dali uzeti grane, no to brzo ide – zaključio je Božo Capek.
Najviše ga, kaže, boli što nikako ne mogu stati na zdrave financijske noge, a ne kradu, ne varaju i sve što zarade je na pošten način. (go)
FOTO: SONJA MARKIĆ