VAPAJ IZ HŽ-a: Na pruzi od Koprivnice do Pitomače ukrali su nam 38 kilometara bakrenih telefonskih žica!

Policija surađuje s registriranim otkupljivačima sekundarnih sirovina, no problem su ilegalni otkupljivači koji ukradene bakrene žice plaćaju minimalno 30 kuna za kilogram


Autor: podravski.hr — 11.02.2013. / 9:29 Crna kronika

KOPRIVNICA, PITOMAČA – Krađe bakrenih žica duž željezničkih pruga u našoj županiji u posljednjih godinu dana su sve učestalije. Od početka 2012. godine do danas, priopćili su iz HŽ Infrastrukture, zabilježeno je čak 56 krađa bakrene žice. Hrvatske željeznice na dionici pruge od Kolodvora Koprivnica do Kloštra Podravskog i Pitomače moraju sanirati približno 38 kilometara telefonskih linija, a izravna materijalna šteta koju je HŽ pretrpio iznosi 2,6 milijuna kuna.
– Svakom krađom materijala uz pruge ugroženi su i sudionici u prometu i kradljivci. Sigurnost željezničkog prometa ipak nije dovedena u pitanje jer se nakon svake krađe odmah nastoje sanirati uređaji na kojima je počinjena šteta – istaknula je Martina Elizabeta Lovrić, voditeljica Odnosa s javnošću HŽ Infrastrukture.
Abel Car, načelnik krim-policije, istaknuo je kako ove krađe bakrenih žica čine 11 posto ukupnog broja krađa iz čega se jasno može zaključiti kako se radi o vrlo ozbiljnom problemu. Policija surađuje s registriranim otkupljivačima sekundarnih sirovina, no problem su ilegalni otkupljivači koji preprodaju kovine prije nego one dođu do legalnih otkupljivača. Kradljivci, naime, bakrene žice preprodaju po cijeni od minimalno 30 kuna za kilogram.
– Zanimljivo je kako nitko od otkupljivača sekundarnih sirovina ne mora tražiti dokaz o podrijetlu materijala ni identifikacijsku ispravu donositelja materijala. Ovakve krađe koje uzrokuju veliku materijalnu štetu spriječile bi se ako bi se šira javnost uključila u ovaj problem. Materijal koji se krade spada u kategoriju roba koju otkupljuju registrirani otkupljivači starog željeza i predaju ga sakupljačima otpada ovlaštenima u skladu s odredbama Zakona o radu. Na primjer, njemačke Željeznice su žigom označile svoje kablove, no ni to nije spriječilo krađe – istaknula je Martina Elizabeta Lovrić.
Zbog svega navedenog, Uprava HŽ Infrastrukture i Ravnateljstvo policije predlažu izmjenu zakonskih propisa tako da se u Zakon o otpadu uvrsti stavka prema kojoj bi registrirani sakupljači otpada morali od donositelja zatražiti osobnu iskaznicu te pismenu izjavu o porijeklu sekundarne sirovine te registraciju vozila kojim je materijal dopremljen. Na taj način, smatraju u HŽ-u, broj krađa bi se sigurno smanjio.
Kako neslužbeno doznajemo, nakon što su gotovo sve bakrene žice pokradene, u HŽ-u razmišljaju u postavljanju novih kabela koji će biti znatno teži i nimalo isplativi za krađu poput bakrenih žica.
Izvještava: MARKO MURKOVIĆ