VAPAJ: Izgubili smo 100 tisuća kuna, ovaj kukac je otporan baš na sve

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Proizvođači uljane repice u Hrastovskom, barem većina njih, ove godine neće zadovoljno trljati ruke nakon žetve. Zapravo, neki je neće ni imati. Među njima je i obitelj Franke Pajnogač koja je nedavno svojih osam rali pod tom kulturom morala preorati, a svemu je kriv jedan kukac – repičin sjajnik, koji je pojeo cvijet biljke, a time i plod, te je od biljke ostala gola stabljika i nije bilo drugog izlaza no sve izmalčirati i izorati. Šteta? Oko 100 tisuća kuna. Jako mnogo za obitelj koja živi od poljoprivrede.

-Jesmo li prskali? Naravno, ali nije bilo koristi. Čak smo triput prskali, ali uzalud. Čini se da su proizvođači pesticida krenuli na ruku pčelarima koji se žale da im od otrova stradavaju pčele, pa su ih napravili drugačiji pesticid. Naravno, na štetu nas ratara. S druge pak strane, nema kontrole sjemena. Sjemenom se prenose razni nametnici, a nitko to ne kontrolira – požalila nam se Franka Pajnogač.

Pajnogač: Jesmo li prskali? Naravno, ali nije bilo koristi

Dragi Herenčiću iz Hrastovskog, koji se bavi stočarstvom i ratarstvom, uljana repica glavna je kultura zasađena na njivama, na čak 12 hektara. On svoje usjeve nije izmalčirao i preorao, no strahuje od žetve i kaže da će biti sretan ako na koncu iskombajnira ono što je posijao.

– Teško je reći kolika je šteta od sjajnika, vidjet ću kad počnem kombajnirati. Prskao jesam, dvaput, ali ovaj put nije bilo djelotvorno. Pesticid od lani, inače najbolji koji postoji, nije koristio, štetnik je očito postao otporan. Treći put prskati nisam stigao, repica je već bila u cvatu i tako bih naštetio pčelama kada bih prskao danju. Noću pak ne mogu, trebao bi mi GPS za veće parcele jer bih se izgubio – upozorio je Drago Herenčić te istaknuo kako su neka druga sredstva za prskanje zabranili na razini Europske unije, pa su tako ratarima mogućnosti borbe protiv ovog kukca ograničene.

Drago Herenčić je istaknuo kako su neka druga sredstva za prskanje zabranili na razini Europske unije

– Uskoro ćemo vidjeti što ćemo žeti, no ja sam ipak optimist. Možda na kraju sve i neće biti tako loše – kazao je Drago Herent te se osvrnuo na tvrdnje da bi proizvođači pesticida mijenjali recepturu otrova.

– Ne vjerujem da su proizvođači pesticida nešto mijenjali. Ja sijem repicu šest godina. Prije šest godina, s čim da si god poprskao repicu, nestalo je sjajnika. Ovaj put koristio sam zadnju liniju obrane, ali nije pomoglo. Vidjet ćemo kako će biti nagodinu – zaključio je Herent.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI