VAPAJ JAMCA Petar (73): Zbog tuđeg kredita umrijet ću u neimaštini i s blokiranim računom

Neprestano me maltretira i pijan dolazi k meni, a u više navrata je prijetio da će me ubiti - odgovara prijatelj kojem je nesretni Petar jamac


Autor: podravski.hr — 09.05.2018. / 16:16 Aktualno

Petar Lenardić: Život mi se pretvorio u pakao

Za Đurđevčanina Petra Lenardića uloga jamca za kredit pretvorila se u pravu noćnu moru i već deset godina blokiran je njegov tekući račun. Iako on osobno nikome nije dužan niti jednu lipu, jamstvo ga je pretvorilo, ističe Petar, u doživotnog dužnika.
– Ušao sam u 73. godinu i nemam novca za liječnike i lijekove jer ga moram trošiti na odvjetnike, sudove i vraćanje kredita. Radio sam kao poštar i prije 13 godina kolegi s posla pristao sam biti jamac za kredit za auto. Prve tri godine on je redovno vraćao kredit, a taman kad sam otišao u mirovinu, krenuli su problemi koji su mi život pretvorili u pakao – priča nam Petar Lenardić.
Sporni auto, dodaje Petar, oduzet je kolegi, ali prije zaplijene je razbijen pa je procijenjen u pola vrijednosti i za naplatu je aktivirano jamstvo.
– Iako je Zdravko zaposlen i ima dvije kuće i poljoprivredna zemljišta, meni je blokiran račun i moram vraćati njegov dug. Tužio sam ga i dobio spor pa mi on sad uplaćuje tu trećinu mirovine koju mi odbijaju, ali mi i dalje duguje oko 15.000 kuna. Račun mi je i dalje u blokadi, a kako je iznos rate kredita dvostruko veći od trećine moje mirovine, glavnica se ne smanjuje pa ću dočekati smrt s blokiranim računom i velikim dugovima – kaže Lenardić.
Njegov bivši kolega nam je potvrdio da je Petru Lenardiću blokiran račun zbog njegovog kredita, no ističe da on njemu svaki mjesec uplaćuje trećinu mirovine bez koje ostaje te da će uskoro dugovanje u potpunosti biti zatvoreno.
– Naš slučaj je klasična hrvatska priča. Ja sam također bio jamac i punih 11 godina sam vraćao tuđi kredit. Zbog toga je Petru ovršen račun. Uredno uplaćujem Petru sve ono što mu se oduzima s računa zbog mog kredita. On me neprestano maltretira i pijan dolazi k meni, a u više navrata je prijetio da će me ubiti. Nisam ga prijavio policiji, no ozbiljno razmišljam da to učinim – kaže on. (db)
FOTO: ĐURO GRČIĆ