Vapaj podravskog društva: Sustav će se ugasiti ako ne pridobijemo mlade volontere

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U vrlo izazovno i turbulentno vrijeme, ali i uz vrlo dinamičan proces izbora, na čelo Gradskog društva Crvenog križa došao je Mladen Greguraš. Naime, nakon njegova izbora, na odluku Gradskog odbora Crvenog križa uložena je žalba njegove protukandidatkinje te su u medijskom prostoru postojali napisi o mogućem pogodovanju Mladenu Gregurašu prilikom odabira.

Nakon toga na sjednici Gradskog vijeća pojavile su se priče o mogućem nenamjenskom trošenju novca Crvenog križa, doduše u mandatu njegova prethodnika Roberta Kranjčeca, ali to je svejedno označavalo vrlo buran početak mandata na čelu ove vrlo važne ustanove na području grada Ludbrega, ali i šire.

Mladen Greguraš u prošlosti je bio aktivan član HDZ-a, DC-a i HSP-a te član i predsjednik Varaždinske županijske skupštine, a političkoj javnosti poznat je po tome što je bio jedan od glasove prevage kad je 2008. s mjesta župana smijenjen današnji župan Radimir Čačić. No, Mladen Greguraš nije želio govoriti o politici.

Mladen Greguraš nada se da će uspjeti pomladiti društvo Crvenog križa

– Ostavimo sada politiku. Moj je jedini cilj revitalizirati Gradsko društvo Crvenog križa. Prema dostupnim podacima, u posljednje vrijeme primjetan je pad aktivnih članova po mjesnim društvima kao i njihovo gašenje. Potreban je „odgoj za solidarnost“, odnosno permanentni odgoj i animiranje za razvoj humanosti i solidarnosti kao i stvaranje svijesti za nesebično pomaganje bližnjem i potrebitom – rekao je Mladen Greguraš koji poseban naglasak stavlja na mlade kojih, kako kaže, u gradskom društvu Crvenog križa akutno nedostaje.

– Volonteri Crvenog križa Ludbreg, kojima beskrajno zahvaljujem, u svojim su šezdesetim i sedamdesetim godinama. Oni neće moći dovijeka obavljati zahtjevan volonterski posao. Moramo privući mlade, a za to je potrebno vrijeme i odgoj. Upravo zato moramo obnoviti suradnju sa školama, koja je zamrla – objasnio je Mladen Greguraš i dodao da je krajnji cilj vratiti Gradsko društvo Crvenog križa na stare staze slave.

– U vrijeme kada je Stanko Horvat bio ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa, naše društvo bilo je među prvih pet, a možda i među prve tri organizacije na području cijele države. Cilj je vratiti to povjerenje i zanimanje za volontiranje. Jasno je da je to težak posao jer je motivacija za volonterstvo vrlo kompleksna – napomenuo je Greguraš.

Kao moćne saveznike u prikupljanju što većeg broja volontera Mladen Greguraš posebice vidi u medijima, koji su po njemu ključni faktor kako doći do pažnje osoba koje možda razmišljaju o volonterstvu, ali nisu poduzele onaj završni korak.

– Kao prvo, neobično je da naše gradsko društvo nema internetsku stranicu, no to ćemo uskoro promijeniti. Nadam se što boljoj suradnji s medijima jer važno je da se čuje za nas i ono što radimo. Neki pomaci već su se dogodili, pa smo u prošlom prikupljanju krvi u Ludbregu sakupili 89 darivatelja, što je mnogo veći broj negoli je to bilo u posljednje vrijeme – istaknuo je Mladen Greguraš.

Sadašnji volonteri neće moći dovijeka obavljati zahtjevan volonterski posao / Ilustracija

Ipak, najveći projekt koji Crveni križ provodi je ‘Pomozimo sebi, pomozimo drugima’, u kojem su zaposlene 24 gerontodomaćice koje obilaze starije i nemoćne na području grada Ludbrega, ali i u općinama Mali Bukovec, Veliki Bukovec, Sveti Đurđ i Martijanec. Projekt je realizirao bivši ravnatelj Robert Kranjčec.

– Projekt traje do 30. lipnja sljedeće godine. Nažalost, tada će se morati napraviti mala pauza, jer sada ne postoji model po kojem bismo ga produžili, ali svakako ćemo dati sve od sebe da nađemo načine da se ovakva praksa nastavi.  Ovo je vrlo vrijedan projekt, kako zbog toga što je donio nova radna mjesta, tako i zbog pomoći starijima i nemoćnima. Najveća pomoć tu nije u obavljanju kućnih poslova, već u tom socijalnom kontaktu. Mnogim korisnicima posjet gerontodomaćice jedini je socijalni kontakt – objasnio je Mladen Greguraš.

Funkcioniranje Gradskog društva Crvenog križa usko je povezano sa suradnjom s Gradom. Poznato je da gradski čelnici nisu bili previše zadovoljni izborom Mladena Greguraša za ravnatelja Crvenog križa, pa je upitno kako će se stvari odvijati. – Svjestan sam situacije u kojoj se nalazim, ali održao sam sastanak s gradonačelnikom Dubravkom Biliećem i iznio mu moj plan rada. Dalje ćemo vidjeti – rekao je Mladen Greguraš.

FOTO Dubravko Vutuc

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI