Vapaj priznatog znanstvenika: Dovoljna vlažnost zraka u zatvorenim prostorima može spasiti živote

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Poznati hrvatski znanstvenik, molekularni biolog, i profesor na jednom od najcjenjenijim sveučilištima u SAD- u John Hopkins, veće danima putem svih mogućih kanala pokušava u javnost iznijeti jednu u po, njemu vrlo važnu stvar za svladavanje epidemije koronavirusom.

Naime, Lauc tvrdi da se širenje virusa može znatno usporiti jednom vrlo jednostavnom metodom za provesti, a to je ovlaživanje zraka u prostorijama gdje se boravi.

– Koliko pišem o ovome već i moji prijatelji misle da sam prolupao. No nisam prolupao, u pravu sam, a nitko odgovoran me ne doživljava… Ono što vičem tjednima upravo je objavljeno u vrlo uglednom časopisu. U grijanim prostorima vlaga je vrlo niska što inaktivira mukoznu barijeru i potiče transmisiju virusa – napisao je Gordan Lauc na svojem Facebook profilu te naveo da je ta činjenice potvrđene i u znanstvenom radu, vrhunskih stručnjaka no ovom području.

Gordan Lauc upozorava na važnost dovoljne vlažnosti zraka


Nakon objave u ovakvom časopisu, nastavlja Lauc isto se smatra znanstvenom istinom.

– Bilo koja odgovorna osoba koja ne osigura barem 40 posto vlage u bolnicama, uredima i sl. bit će kriva za brojne nepotrebne zaraze i posljedično smrti. Ravnatelji, direktori, ne želite imati tuđe živote na svojoj savjesti – apelira Gordan Lauc, koji je pozvao odgovorne da ovu činjenicu vrlo ozbiljno shvate.

– Premijeru Plenković i ministre Beroš, predsjedavate Europskom Unijom u kritičnom trenutku. Molim upozorite svoje kolege da na vrlo jednostavan način transmisiju COVID-19 mogu značajno smanjiti. Možda čak prepoloviti. Ovo više nije jedan ludi znanstvenik koji trkelja po medijima. Ovo je znanstvena istina koja je javno objavljena i ne postupanje u skladu s njom nosi osobnu odgovornost za posljedice. Sve što trebate napraviti je ovlažiti zrak, a to je tako lako, poentirao je Lauc i podijelio link, na kojem se nalazi počni video, kako svatko od nas može to učiniti doma.

FOTO Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI