VAPAJ RODITELJA Naša curica ide na tešku operaciju u SAD, a nemamo ni za kartu niti za smještaj

Vanesa Dolenec (14) rođena je bez jednog bubrega, mjehura i debelog crijeva, a kirurški su joj odstranili dvije maternice i dvije rodnice


Autor: podravski.hr — 03.11.2018. / 13:25 Aktualno

Vanesa Dolenec s majkom

Vanesa Dolenec, 14-godišnja djevojčica iz Koprivnice,  koja je rođena bez jednog bubrega, mjehura, debelog crijeva, a kirurški su joj odstranili dvije maternice i dvije rodnice, svaki drugi dan odlazi na Rebro na hemodijalizu, gdje su joj ranije liječnici raznim metodama pokušavali proširiti mjehur, a da bi djevojčica mogla imati donekle normalan život, potrebna joj je operacija mjehura i transplantacija bubrega.
Njezina majka Kruna s njom provodi vrijeme u bolnici, a nakon što se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zauzela za Vanesnim slučaj, stvari su se konačno pomakle s mrtve točke i Vanesa ima termin u urološkom centru u Cincinnatiju u SAD-u, i to 26. studenoga.
U SAD-u Vanesu čeka niz operacija, poput proširivanja mjehura, uvođenja katetera i ovisno o stanju nakon toga, transplantacija bubrega. Sve zahvate i bolničke troškove, kako nam je kazala majka Kruna, pokrit će HZZO, no tu mukama za obitelj Dolenec nažalost nije kraj.
– Sad trebam skupiti novac za avionske karte, vize i smještaj jer sve to moramo platiti sami. Prema dogovoru s liječnicima, Vanesa tamo mora biti sve do kraja svibnja sljedeće godine jer to je jako dugotrajan proces, a u bolnicu bi odlazila svaka tri tjedna. U međuvremenu moramo negdje stanovati, moramo nešto jesti, a to su sve ogromni troškovi, pogotovo za nas koji smo potrošili već i zadnju kunu za liječenje naše kćeri – objasnila je Kruna.
Kako kaže, pokušavala je apelirati na razne udruge da organiziraju akcije, no njezine molbe nisu pale na plodno tlo.
– Svjesna sam da mi nitko neće i ne može samo tako pokloniti novac, ali rok se bliži i ne znam kako ću to sve financirati. Trenutno nemam niti za avionsku kartu – tužno je zaključila Kruna.

 

Vanesin otac Dragan Dolenec (prvi zdesna)

Slučaj je postao poznat u cijeloj zemlji nakon što je Dragan Dolenec, Vanesin otac, nazvao ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i prijetio da će baciti bombu na zagrebački KBC Rebro i zaklati liječnika, zbog čega je bio i optužen, ali je nedavno nepravomoćno oslobođen na Općinskom sudu u Koprivnici.
Učinio je to, kako je tada rekao, da nešto pokrene u slučaju svoje bolesne kćeri.
Oni koji žele pomoći obitelji Dolenec mogu se javiti na broj mobitela 091/188-48-92. Broj IBAN računa u Podravskoj banci na ime Krune Dolenec je: HR4723860023100779412. (sm)
FOTO: ARHIVA