Varaju li nas na sniženjima? Da, i to radi svaki šesti trgovac – pogledajte kako

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Riječki Novi list pozabavio se jednim od najčešćih pitanja koja nas muče ovih dana, varaju li nas trgovine sa sniženjima i ako da, kako?

– Potrošači se najčešće žale da trgovci neposredno prije sniženja nekoj robi podignu cijenu na razinu po kojoj se nikad nije ni prodavala. Zbog toga se kupcima sniženje na prvi pogled čini značajno, a zapravo nije – rekla im je odvjetnica Dijana Kladar, savjetnica Udruge za zaštitu potrošača.

Kako to ide? Novi list piše da trgovac napiše na deklaraciji proizvoda da je njegova prijašnja cijena iznosila 150 kuna i da je spuštena 20 posto, na 120 kuna.

“No, kad državni inspektor provjeri trgovačku dokumentaciju, pokaže se da prijašnja cijena proizvoda nije iznosila 150, nego 130 kuna, pa je sniženje zapravo znatno manje, samo sedam do osam posto”, navodi portal.

To potvrđuje i podatak da su trgovački inspektori u siječnju i veljači prošle godine proveli 378 ciljanih nadzora zimskog sniženja i drugih posebnih oblika prodaje. Pritom su utvrdili čak 63 prekršaja koja se tiču zavaravanja kupaca. To znači da nas vara svaki šesti trgovac u zemlji, što i nije tako malo.

“Vjeruje se da je nepoštena trgovačka praksa znatno šira od službenih podataka. Prema istraživanjima, većina građana koji se osjećaju prevarenima ne prijavljuju prekršaje, jer nemaju vremena za parničenje.”, piše Novi list.

– Drugi najčešći prigovor naših potrošača jest da sniženja cijena u Hrvatskoj nisu tako velika kao u zemljama Europske unije, upozorava Dijana Kladar.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI