VARALI KUPCE Poznati trgovački lanac i njegov poslovođa kažnjeni zbog lampaša za groblje

Potrošače su obmanuli gramaturom lampaša na akcijskoj prodaji


Autor: podravski.hr — 28.12.2017. / 6:46 Aktualno

Ilustracija / Gradsko groblje u Koprivnici

Prekršajni sud u Koprivnici proglasio je krivima trgovački lanac Kaufland i rukovoditelja nabave neprehrambenih artikala Ivana R. jer su na akcijskoj prodaji pakiranja od četiri nadgrobna lampiona po cijeni od 10,99 kuna lažno prikazali njihovu težinu. Pisalo je da je svaki lampaš težak 150 grama, ali u stvarnosti težina je bila 110 grama.
Prema presudi prekršajnog suca Darija Kuzmića, riječ je o nepoštenoj poslovnoj praksi, odnosno zavaravanju kupaca. Prijavu protiv Kauflanda i njegova poslovođe podnijela je inspekcijska služba Ministarstva gospodarstva, i to nakon predstavke potrošača Vladimira M. iz Podravine. Čovjek je u koprivničkom Kauflandu kupio sporne lampaše, ali brzo je shvatio da nešto nije u redu. Izvagao ih je i primijetio veliku razliku u stvarnoj i deklariranoj gramaturi.

Kaufland je kažnjen s 2000 kuna, a poslovođa s 300 kuna, s tim da mogu platiti samo dvije trećine kazne ako plate mjesec dana od pravomoćnosti presude

Njegovu prijavu s fotografijama odmah su dobile inspekcijske službe koje su obavile nadzor u trgovačkom centru. Rezultat je bio prekršajna prijava, a ovih dana i nepravomoćna presuda. Kaufland je kažnjen s 2000 kuna, a poslovođa s 300 kuna, s tim da mogu platiti samo dvije trećine kazne ako plate mjesec dana od pravomoćnosti presude. Dakle, 1333 kune i 200 kuna.
Prekršajni sudac kao olakotnu okolnost uzeo je to što su u Kauflandu priznali krivnju pravdajući je ljudskom, odnosno nenamjernom pogreškom. Sud im je povjerovao jer je na tzv. regalnoj etiketi tog proizvoda bila jasno naznačena ispravna gramatura lampaša. (rm)
FOTO: ARHIVA