Varao na mobitelima: Prijateljicu, njene roditelje i poznanike zeznuo za 252.000 kuna

Marinko iz okolice Ludbrega uspio je nagovoriti osmero siromašnih i naivnih nesretnika da uzimaju mobitele na svoje ime i prodaju mu ih po vrlo jeftinim cijenama, a na kraju su morali sve pretplate i preuzete obveze sami otplatiti. Tako su sve skupa ostali oštećeni za vrtoglavih 252.500 kuna.

Zbog zlodjela koje je učinio ljudima, ‘crni Marinko’, nakon što je uhvaćen i optužen, na Općinskom sudu u Varaždinu početkom siječnja prošle godine osuđen je na dvije godine i tri mjeseca zatvora. Oštećeni su građani, a riječ je pretežito o osobama s ludbreškog područja, upućeni da u građanskim parnicama od Marinka pokušaju naplatiti svaki svoj dug.

– Prije šest-sedam godina podigao sam četiri mobitela na svoje ime za koje nisam plaćao račune te više nisam mogao podići na svoje ime. Poznanicu sam pitao želi li pristati da ja uzmem mobitele na njezino ime te bih joj dao 500 kuna po mobitelu, na što je ona pristala. Nakon toga bio sam u kući kod njezinih roditelja, a oni su me upoznali s ostalim oštećenicima. Svi oni su pristali da ja uzimam mobitele na njihova imena, da oni otiđu sklopiti ugovore za mobitele, nakon čega bi mobitele predavali meni, a ja bi im davao po 500 kuna za mobitel. Dogovor je bio sa svim oštećenicima da ja plaćam sve njihove račune za prva tri mjeseca, nakon čega bi oni sami trebali plaćati račune – rekao je na sudu okrivljeni Marinko i priznao svu svoju bešćutnost.

– Znao sam da su svi slabijeg imovnog stanja. Ljudi su danas zbog neimaštine spremni na sve, pa su tako i pristali da si za 500 kuna kasnije ‘nabiju’ troškove. Sve mobitele koje sam uzeo sam prodao za iznos od 1200 do 1500 kuna – rekao je Marinko. Toliko je bio zao da je dolazio po njih i osobno ih vozio u Varaždin, Koprivnicu, Križevce, Čakovec, Vrbovec, Vrbanovec, Novi Marof i Zagreb, a predstavnike operatera dovodio u njihove skromne domove. Nesretnici koji su za njega sklapali pretplate kako bi mu prodali mobitele dobivali su po 500 kuna, a morali su otplaćivati znatno veće iznose i to u prosjeku po 30-ak tisuća kuna zato što nisu uzimali samo po jedan mobitel, već dva, a neki i čak tri, a pretplate su neki oštećeni sklopili za čak osam do deset brojeva mobilnih linija.

Nije uopće jasno, a ne navodi se ni u presudi, kako su mobilni operateri uopće dopuštali sklapanja tolikih pretplatama ljudima, kao i kako nitko od predstavnika operatera nije raskrinkao Marinka i njegove niske namjere. Kako god bilo, Marinko je na kraju nekako završio u rukama našeg pravosuđa, no slaba je to utjeha za ljude koji su povrh sveg svog siromaštva i jada morali zbog prevaranta, ali i svoje naivnosti, uplaćivati nemale iznose koji su ih bacili na koljena i njihove račune ostavljali u blokadama i ovrhama.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI