Varaždinci i Međimurci pretekli su našu županiju i u visini radničkih plaća

Koprivničko-križevačka županija u gospodarskom smislu kaska za svojim sjevernim susjedima. To se da iščitati iz podataka Državnog zavoda za statistiku. Kaska u broju zaposlenika, ali odnedavno i po visini plaća koje primaju građani. Prijašnjih godina vrijedilo je pravilo da Varaždinci i Međimurci imaju niže plaće od Podravaca i Prigoraca. No, to se ove godine promijenilo. Brojke o broju radnih mjesta također su stravično nepovoljne za našu županiju unatoč tome što se broj zaposlenih povećava posljednjih godina.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Ako uzmemo u obzir 1998. godinu, otkad se vodi ovakva statistika, brojke pričaju vrlo zabrinjavajuću priču za Koprivničko-križevačku županiju. Primjerice, te 1998. godine u našoj županiji bilo je zaposleno 44.869 stanovnika, a u 2020. godini taj je broj 30.090. U Varaždinskoj županiji 1998. godine bilo je zaposleno 60.273 građana, a u 2020. godini 63.346 građana. U Međimurskoj županiji 1998. godine bilo je zaposleno 36.350 ljudi, a u 2020. godini 38.344.  Vidljivo je da je broj stanovnika u svim tim županijama konstantno padao, no bez obzira na to Međimurska i Varaždinska županija povećale su broj radnih mjesta, a u Koprivničko-križevačkoj on je značajno pao. Sve to bilo je već poznato, a posljedica je to snažnog razvoja srednjeg i malog poduzetništva u ovim županijama, te izostanka svega toga u našoj županiji.

No, donedavno smo se u Koprivnici, Križevcima i okolici tješili da su plaće kod nas ipak nešto veće. No, sada se promijenilo i to.

Sve donedavno, točnije do 2019. godine, plaća u Koprivničko-križevačkoj županiji bila je viša nego u dvije prije spomenute županije. Prema podacima Zavoda za statistiku, taj jaz u prijašnjim godinama iznosi čak oko 700 kuna (2013. i 2014. godina) u korist Koprivničko-križevačke županije.

No, prema novim podacima, niti to više nije slučaj. U prosincu prošle godine prosječna plaća u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji bila je veća nego u Koprivničko-križevačkoj. Još početkom 2020. godine prosječne plaće u te tri županije bile su na podjednakoj razini, po prvi put otkad se vodi statistika, da bi dvije godine poslije prosječna plaća u ove dvije županije bila stotinjak kuna viša.

Potrebno je napomenuti da se do ovih prosjeka u razdoblju od 1998. do 2019. došlo drugom metodom skupljanja podatka nego u 2020. i 2021. godini. Svejedno, tendencija je jasna.

– Podaci o prosječnim plaćama u pravnim osobama po županijama (1998.- 2019.) dobiveni obradom podataka iz obrasca JOPPD nisu usporedivi s podacima dobivenim obradom godišnjeg istraživanja o zaposlenima i plaći (2020.-2021.) zbog metodoloških razlika. Odnosno, podaci dobiveni obradom JOPPD obrasca su prema mjestu prebivališta/boravišta, dok je u godišnjem istraživanju obrada prema mjestu rada. Također, razlika je u pristupu obrade prema djelatnostima NKD-a 2007. Prema JOPPD obrascu, obrada je prema pretežitoj djelatnosti, dok je u godišnjem istraživanju prema čistoj djelatnosti. Uz to, kod godišnjeg istraživanja obuhvaćaju se bruto i neto plaće zaposlenih koji imaju zasnovan radni odnos bez obzira na vrstu radnog odnosa i duljinu radnog vremena, uz uvjet da su radili svih 12 mjeseci u prethodnoj godini –  objasnili su iz Državnog zavoda za statistiku.

Svejedno, točnijom statističkom metodom, došli smo do podataka koji idu u prilog Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Razvojem srednjeg i malog poduzetništva poslodavci u tim županijama bili su primorani podići plaću zaposlenika, bilo to visoke spreme ili radnika u pogonu, jer je potražnja za radnom snagom stalno rasla. Pogotovo dolaskom i širenjem tih poslodavaca, ta je tendencija još jače zaživjela, jer strane kompanije tako su privlačile sve više kvalificirane radne snage.

Također, promijenila se  i struktura zaposlenosti, primjerice, u Varaždinskoj županiji više nema mnogo zaposlenih u  tekstilnoj industriji, gdje je prosjek plaća nizak ili najniži. Otvaranjem novih pogona, u mnogo profitabilnijim granama gospodarstva, otvorila su se radna mjesta s većim plaćama. Najveći poslodavci u Koprivničko-križevačkoj županiji, nažalost, prekasno su prepoznali taj trend, što danas plaćaju iznimno visokom cijenom odlaska najkvalificiranije i mlade radne snage u sjeverne županije.

FOTO Arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI