Varaždinska županija zbog mraza proglasila prirodnu nepogodu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza na području svih gradova i općina Varaždinske županije.

– Prirodna nepogoda za područje Varaždinske županije proglašena je zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama u razdoblju od 2. do 8. travnja, kada su zabilježene temperature od -6 do -2℃. To je nanijelo velike materijalne štete na poljoprivrednim trajnim nasadima, u vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama. Posljedice su smrzavanje i oštećenje radi čega se procjenjuje da će ovogodišnji prinosi biti značajno umanjeni – obrazložio je župan Čačić u Odluci.

Kolika su stvarna oštećenja, trenutno nije moguće procijeniti jer će štete biti vidljive u kasnijim fazama vegetacije, napomenuo je zamjenik Tomislav Paljak.
– Najveća oštećenja su trenutno u vinogradima s ranijim sortama vinove loze, odnosno u vinogradima u nižim predjelima koji su osjetljivi na niske temperature. Znatne štete su i u voćnjacima s obzirom da su pred cvatnjom ili u samoj cvatnji, kada su najosjetljiviji na mraz. Najveće štete vidljive su na jabukama, kruškama, šljivama, višnjama, trešnjama, breskvama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama i drugim voćkama – rekao je Paljak.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode, gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća s procjenom ukupne štete, a konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.
Međutim, Državno povjerenstvo je zbog izvanrednih okolnosti donijelo zaključak prema kojem se podaci o štetama nastalima zbog prirodnih nepogoda mogu unositi i izvan tih, zakonom propisanih rokova, i to tako dugo dok su u Republici Hrvatskoj na snazi restriktivne mjere za suzbijanje epidemije koronavirusom.

Prirodna nepogoda zbog mraza proglašena je za sljedeće općine i gradove: Bednja, Beretinec, Breznica, Cestica, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Breznički Hum, Ivanec, Jalžabet, Klenovnik, Lepoglava, Ludbreg, Ljubešćica, Mali Bukovec, Maruševec, Novi Marof, Petrijanec, Sračinec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Varaždin, Varaždinske Toplice, Vidovec, Vinica, Visoko i Veliki Bukovec.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI