VATRENA STIHIJA Komunalci skrivili strašan požar pa će vatrogascima morati platiti 200.000 kuna

Radnik Komunalija koji je skrivio požar neće kazneno odgovarati


Autor: podravski.hr — 10.05.2018. / 9:05 Aktualno

Strašan požar u središtu Đurđevca uništio je Obrtnički dom

Šteta nastala u strašnom požaru zgrade Obrtničkog doma u Đurđevcu i dalje se zbraja i mogla bi premašiti iznos od dva milijuna kuna. U nezapamćenoj vatrenoj stihiji izgorjelo je krovište i prostorije na prvom katu, a šteta je nastala i u prostorima trgovina u prizemlju zbog količine vode koja je vatrogascima bila potrebna za gašenje.
– Zgrada je osigurana i nadamo se da će osiguravajuća kuća podmiriti nastalu štetu. Njihov procjenitelj je snimio situaciju nakon požara i kroz mjesec dana znat ćemo točan iznos štete. Trgovine koje su u prizemlju imaju vlastito osiguranje pa će i njima biti podmirena šteta koju su pretrpjeli prilikom gašenja – kaže Damir Golubić, predsjednik đurđevačkog Udruženja obrtnika.
Još traje sanacija opožarenih prostorija, a upitno je kad će s radom početi trgovine koje su smještene u prizemlju. Za obnovu krovišta i opožarenih prostorija najprije se mora snimiti statika same zgrade kako bi se znalo koji se materijali mogu koristiti za krovnu konstrukciju. Prvi kat zgrade zahtijeva potpunu obnovu pa bi radovi mogli potrajati i do kraja ove godine.

Dvorana na katu u kojoj je izbio požar

Iako je policijskom istragom utvrđeno da je do požara došlo nakon što je djelatnik tvrtke Komunalije – plin, koja je u većinskom vlasništvu Grada, uklanjao dvije plinske cijevi kod drvenog stropa, on neće kazneno odgovarati jer nije postajala namjera da izazove vatrenu stihiju.
No, s obzirom na odgovornost djelatnika, Komunalijama – plin prijeti moguća sankcija da podmire troškove same intervencije čiji se iznos, kako neslužbeno doznajemo, kreće oko 200.000 kuna. Postoji mogućnost i da osiguravajuća kuća kod koje osigurana zgrada tereti Komunalije – plin za nastalu štetu. Tvrtka u većinskom gradskom vlasništvu je, pak, osigurana od neželjenih posljedica prilikom izvođenja radova pa će se epilog podmirenja troškova obnove saznati tek nakon što se utvrdi konačni iznos štete. (db)
FOTO: ĐURO GRČIĆ