‘VATRENI IZAZOV’ Križevački srednjoškolci palili kontejnere za komentare i lajkove na internetu?

Vatrogasni zapovjednik: To je čudno, lani smo imali samo jednu ili nijednu takvu intervenciju


Autor: podravski.hr — 03.03.2019. / 17:52 Crna kronika

Požar na stadionu počinio štetu od 100.000 kuna

Požar u kojemu su izgorjeli nadstrešnica i dio prostorija NK Križevaca, a koji je izazvao maloljetnik, izgleda da je dio igre “vatrenog izazova” što se vodila među križevačkim srednjoškolcima!
Policija je prijavila 16- godišnjaka da je 14. veljače namjerno bacio opušak u kontenjer za otpad koji se nalazio pokraj prostorija Nogometnog kluba Križevci. Vatra je potom zahvatila nadstrešnicu koja je bila iznad kontenjera, ali se proširila i na klupske prostorije.
Gradom pak kruži priča – a čuli smo je iz više dobro upućenih izvora – da je među srednjoškolcima cilj “igre” bio zapaliti kontenjer ili kantu za smeće i podijeliti fotografiju na grupi u mobilnoj aplikaciji kako bi dobili što više komentara ili lajkova.
Kako doznajemo, policija nije otvorila istragu oko spomenutih događaja, ali s druge strane, dobro upućeni sugovornici govore da je u Križevcima u posljednjih nekoliko tjedana zapaljeno najmanje četiri kontenjera s otpadom, što je vrlo neobično.
– Ne može se sa sigurnošću tvrditi da se radi o ovoj igri, ali ja pouzdano znam da su unatrag dva ili tri tjedna u gradu gorjela četiri kontenjera. Budući da je i požar klupskih prostorija počeo upravo iz kontenjera za smeće, ova priča ima temelje – objasnio je naš sugovornik, vrlo dobro upućen u ovu tematiku.
U prilog ovakvoj teoriji idu i podaci iz križevačke Javne vatrogasne postrojbe. Ove godine, uz ovaj požar kontenjera koji se proširio na stadion, prijavljena su još dva požara i na tim incidentima morali su intervenirati gradski vatrogasci.
– Prva intervencija bila je 11. siječnja, a druga 4. veljače i radi se o istoj ulici, Mojsija Baltića. Mogu samo reći da je to vrlo čudno jer u cijeloj prošloj godini smo imali jednu ili niti jednu taku intervenciju – objasnio je Ivan Matosović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Križevci.
Četvrti požar, kako se čini, bio je u običnoj kanti za smeće i nije bilo potrebe za intervencijom vatrogasaca pa ga niti nema u evidenciji.
Na žalost, zadnji put nije gorio samo kontenjer, već je šteta mnogo veća, a stradala je vrijedna gradska imovina i imovina Nogometnog kluba Križevci.
– Vlasnik prostorija i nekretnina je Grad, ali mi smo najmoprimci i kao takvi odgovorni za nekretninu. Nažalost, izgorjelo je i novih pet PVC vrata, cijela nadstrešnica, lopte i ostala oprema. Cjelokupna šteta procjenjuje se na čak 100.000 kuna i mi smo predali takav odštetni zahtjev. Drugih informacija nemamo – rekao je Dejan Pernjak, tajnik NK Križevaca.
Brzom intervencijom JVP-a Križevci spriječena je veća materijalna šteta, ali i ovako radi se o velikom iznosu, a radi li se o igri ili inatu, na kraju ja manje važno. Osumnjičeni 16-godišnjak kazneno je prijavljen zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.
Proglase li ga pravomoćno krivim za požar, morat će podmiriti 100.000 kuna štete. Roditelji su sigurno “presretni” tom činjenicom. (md)
FOTO: ČITATELJ