VAŽNI IZBORI Hoće li u nedjelju pobijediti najbogatiji načelnik na sjeveru ili Jakšićev favorit

Oko 800 članova u županiji koji nisu uredno podmirivali članarinu u nedjelju neće imati pravo glasa


Autor: podravski.hr — 15.06.2018. / 9:17 Aktualno

Osebujni kalnički načelnik i šef županijskog SDP-a Mladen Kešer

Kalnički velmoža ili legradski mladac. Oko 800 članova SDP-a s pravom glasa iz Koprivničko-križevačke županije u nedjelju će odabrati tko će ih voditi u iduće četiri godine.
Kandidati za županijskoga šefa stranke su Mladen Kešer, načelnik Općine Kalnik kod Križevaca, jedan od najbogatijih podravsko-prigorskih političara, s popisom vlasništva nad nekretninama dugačkim poput Tolstojevog Rata i mira te štednjom od oko 900.000 eura, te Ivan Sabolić, koji je na prethodnim lokalnim izborima za načelnika Općine Legrad pobijedio još kao student, a nakon pet godina dotjerao je do šefa kluba SDP-ovih vijećnika u Županijskoj skupštini.
Obojica su za naš portal izjavili kako očekuju pobjedu.
– A kad pobijedim, slijedi konsolidacija stranke na županijskoj razini, podizanje broja članova te konkretne mjere za razvoj županije. U kampanji je bilo radnja koje idu u smjeru da spriječe moju pobjedu, ali to neće uspjeti. Mojom pobjedom SDP će dobiti lidera otvorenog prema javnosti, koji će s javnošću raditi na razvoju svih općina. Krtice koje najedaju moju osobnost nebitne su, same sebe sve dublje zakopavaju u zemlju – kazao je Kešer.
Među stvarima na koje aludira jesu i prijave protiv njega Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa.
– Ja sam načelnik Kalnika pet godina i pet godina me netko prijavljuje. Potpisao sam za općinu ugovora u vrijednosti od 16 milijuna kuna, što je ogroman novac za općinu od 1300 stanovnika. Te prijave ne smatram ozbiljnima i nikad zbog njih nisam sankcioniran – veli Kešer.
Sabolić će, pak, reći kako je u SDP-u dulje od Kešera te ga više članova poznaje i prepoznaje njegov rad.
– Imam veliku podršku gradskih i općinskih organizacija, a zbog toga sam se i kandidirao te vjerujem da mogu dobro voditi SDP u županiji. Kad pobijedim, odmah namjeravam pokrenuti pitanje članarina, jer nije dobro da se onima koji možda imaju financijskih problema uskraćuje pravo glasa. Drugo, riješit ću raskol koji je nastao nakon prošlih unutarstranačkih izbora, zbog čega nismo dobili županijske izbore. Ja u tom raskolu nisam sudjelovao, a Kešer jest, te smatram da jedini taj raskol mogu riješiti – rekao je Sabolić.

Ivan Sabolić, mladi načelnik Legrada

Domeće kako je logično da županijski šef SDP-a bude i kandidat tre stranke za župana na idućim lokalnim izborima te kako je on spreman preuzeti tu ulogu.
– No, odluku o tome moraju donijeti svi članovi i tijela stranke. Imam volje, znanja, iskustva i želje – sve potrebno da budem kandidat za župana – izjavio je Sabolić.
Valja napomenuti kako je Sabolić kandidat kojeg favorizira gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, a Kešera, među ostalim, podupire koprivnička struja koja nije sklona Jakšiću. Zato će nedjeljni izbori biti i svojevrstan test za pomlađenu koprivničku organizaciju SDP-a – koliku potporu zapravo uživaju na cijelom županijskom terenu.
Osim županijsloga šefa, biraju se i potpredsjednik, predsjedništvo i županijski odbor. Za potpredsjednika su se kandidirali koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, Marko Fucak i Brankica Sobota-Šalamon iz Đurđevca, Ana-Marija Đurđ iz Rasinje te Ivan Knok iz Križevaca, a za predsjedništvo Zdravko Brljek, načelnik Novigrada Podravskog, šef koprivničkog ogranka Tomislav Golubić, Damir Klobučar, Dragica Krošnjar i Ivica Lukač iz Koprivnice, Damir Lacković i Damir Prilika iz Đurđevca, Marko Katanović iz Križevaca i Tomislav Kučina iz Svetog Ivana Žabna.
Zbog odluke stranačkoga vodstva, oko 800 članova u županiji koji nisu uredno podmirivali članarinu u nedjelju neće imati pravo glasa. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF