Već 30 godina na ravnoj cesti izvan naselja ograničenje 40 km/h. Vozači su već prilično bijesni

Jednog mog susjeda policija je pratila sve do dvorišta i htjela ga kazniti jer je vozio 60. On je na to mladom policajcu rekao: Mali, ti se još nisi ni rodio dok je ovaj znak tu postavljen – slikovito je opisao


Autor: podravski.hr — 14.02.2019. / 9:09 Aktualno

Ravna ko špaga, a ograničenje 40 (i još nepismen natpis)

Županijska prometnica koja naselje Veliki Otok u općini Legrad kod Koprivnice spaja s Podravskom Selnicom, a potom i Varaždinskom županijom, u katastrofalnom je stanju već više od 30 godina.

Kako nam kaže Ivan Boroša iz Velikog Otoka, mještani su na to već i navikli, no nikako se ne mogu pomiriti s prometnim znakovima suženja kolnika i ograničenja brzine na 40 kilometara na sat, koji također tu stoje 30 godina i samo im zagorčavaju život.

– Cesta je ravna i ne ide kroz naselje. S obzirom na stanje, i ne možete na njoj postići veliku brzinu, no na kraju ceste zna vas dočekati policija i kazniti jer ste vozili 50 – objasnio nam je Boroša što mještanima najviše smeta.

– Jednog mog susjeda policija je pratila sve do dvorišta i htjela ga kazniti jer je vozio 60. On je na to mladom policajcu rekao: Mali, ti se još nisi ni rodio dok je ovaj znak tu postavljen – slikovito je opisao Boroša.

Dodaje, cesta se uopće ne održava, od teškog teretnog prometa na mjestima je propala, no vozači kamiona svejedno vole stisnuti gas. Ipak, u cijeloj priči najviše stradavaju mještani, kojima je prihvatljivo samo ovakvo rješenje – ili cestu obnoviti, ili maknuti znakove ograničenja, ionako nikome ne koriste. Spomenuta dionica D20 u dužini od 1700 metara u nadležnosti je Županijske uprave za ceste.

– Ta javna cesta svojedobno je bila jedan od vrlo eksploatiranih koridora za prijevoz šljunka jer se u blizini nalaze šljunčare. Prometnica ima trenutno takve tehničke karakteristike i oštećenja nastala od teškog teretnog prometa (obješeni rubovi kolnika) da je razvijanje većih brzina, kakve su dozvoljene izvan naselja, opasno. Revidirat ćemo postojeću prometnu signalizaciju i potrebu za znakom ograničenja brzine 40 km/h – odgovorio je na naš upit Dragutin Guzalić, ravnatelj ŽUC-a.

No, o planovima za obnovu ove prometnice nije govorio. (mi)

FOTO: NIKOLA WOLF