Već 40 godina berem gljive – sad sam ubrala i pojela smrtonosne!

Neobična priča koja je na kraju imala sretan kraj dogodila se prošlog tjedna u Hrastovskom kraj Ludbrega. Tamo se u subotu četveročlana obitelj otrovala gljivama koje su nabrali u obližnjoj šumi te su svi završili četiri dana u bolnici i na kraju se izvukli bez posljedica. No, moglo je biti i drukčije jer izgleda da su pojeli jednu od najopasnijih gljiva. Da sve bude bizarnije, gljive je brala Štefica Marković koja se gljivarenjem bavi 40 godina i koja ni sad ne može vjerovati kako se tako nešto dogodilo.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Berem gljive 40 godina i to jako često i nikad nismo pojeli lošu gljivu. Evo, u subotu sam pravila kolače za jedno vjenčanje i onda išla u šumu sa šogoricom da se malo odmorimo od svega. Bila je kiša i blatno vrijeme i mislile smo da smo nabrale biserke. To su gljive slične sunčanicama, ali su manje, a kako je bilo blata, lišća i slično na njima, mi smo pokupile najvjerojatnije zelenu pupavku koja je jedna od najopasnijih gljiva – rekla je Štefica te upozorila da se svi klone malih gljiva, a posebno kada je kišno i blatno vrijeme.

Ispričala nam je i kako su krenuli prvi simptomi te da su u bolnicu doslovno stigli 5 do 12.

– Kad smo stigli iz šume, složili smo ručak i to gljive s jajima što je isto sreća jer ih nije bilo puno pa smo jeli s jajima, a ne čiste, a jeli smo baka i ja koje živimo skupa i šogor i šogorica. Nakon ručka krenula sam pokositi dvorište i umjesto tri stabla vidjela cijeli red. Ušla sam popiti malo vode, pa sam još tako kopala ciklu na vrtu i kad sam se natrag vratila vidjela sam kuhinjske elemente „na redove“ i shvatila da nešto nije u redu. Nazvala sam šogoricu koja je rekla da ima glavobolju, a onda je ona zvala šogora koji je u međuvremenu otišao sam u vinograd i već teško govorio – ispričala je Štefica i rekla kako su onda hitno krenuli u bolnicu.

Iako ne mogu sa sigurnošću znati o kojoj se gljivi radilo, u bolnici su pretpostavili kako je riječ upravo o zelenoj pupavki te su im rekli kako se simptomi nakon otrovanja tom gljivom mogu pojaviti čak do 96 sati nakon konzumiranja, a posebno je opasna jer može oštetiti jetru i bubrege.

– Ostavili su nas četiri dana u bolnici da budu sigurni, dobivali smo ugljen da se to isprazni, a od simptoma smo imali povraćanje i osjećali smo se nadrogirano. Još moramo odraditi neke krvne pretrage da ne bi bilo posljedica – rekla je Štefica.

Na kraju je dodala kako je njen pokojni suprug često znao nositi doma svakakve gljive koje ponekad ona nije htjela slagati jer se bojala da su otrovne, a sada se sama zeznula. Unatoč tome, kaže kako će gljive brati i dalje, no nikad više male.

– Naravno da ću ići i dalje u šumu, ali sigurno nikad više neću uzeti nikakvu malu gljivu. Da bude i mali vrganj pored velikog, neka samo taj mali ostane – rekla je na kraju Štefica.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI