Već tri desetljeća uzgajaju povrće: Da bi nam se isplatilo, moramo ‘svaštariti’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Obitelj Fonjak iz Pitomače već 30 godina bavi se uzgojem povrća. Trenutno povrće uzgajaju na čak 13 hektara, a imaju i 4000 četvornih metara pod plastenicima. Uzgajaju sve vrste povrća pa tijekom cijele godine imaju posla.

– Da bi uzgoj bio isplativ, moramo imati sve vrste povrća i dosta zemljišta za uzgoj. S godinama smo povećavali uzgoj i to nam se sad u ovoj situaciji, kad manji uzgajivači jedva spajaju kraj s krajem, pokazalo kao dobar potez – kaže Slavica Fonjak.

Većinu uroda, čak 90 posto, obitelj Fonjak prodaje trgovačkim lancima, dok je ostatak namijenjen za prodaju po tržnicama. Otkupne cijene, ističe Slavica Fonjak, trebale bi biti veće, no najvažnije je da sav urod imaju kome prodati.

– Nažalost, trenutno smo nemoćni u nastojanjima da isposlujemo veće otkupne cijene i prisiljeni smo pristati na uvjete trgovačkih lanaca. Ipak, trgovački lanci s kojima mi surađujemo poštuju rokove isplate za predanu “robu” pa nam to olakšava poslovanje – kaže Slavica Fonjak. 

Kao i svi uzgajivači, i Slavica se nada da će doći dani kad će se povećati broj potrošača koji će kupovati isključivo domaće povrće. Samo to, smatra Slavica, može natjerati trgovačke lance da povećaju otkupne cijene.

– Činjenica je da bi otkupne cijene mogle biti i veće, no i sad se može solidno živjeti od uzgoja. Naša je prednost što imam razno povrće pa ne ovisimo isključivo o jednoj vrsti i samo na takav način može se poslovati u plusu – ističe Slavica Fonjak.

Uzgojem povrća, dodaje Slavica, bave se i njena djeca koja su odlučila nastaviti obiteljsku tradiciju. To je pokazatelj, naglašava ona, da se ipak može dostojno živjeti od rada na zemlji.

– Ponosna sam što su i moja djeca uključena u naš obiteljski posao, a zapošljavamo i osam radnika kako bismo sve obavili u zadanim rokovima – kaže Slavica Fonjak.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI