Većina Amerikanaca nema ništa protiv potencijalnoga gay predsjednika

Podravski list profile

NEW YORK, 3. travnja 2019. (Hina/tca/dpa) – Nedavno provedena anketa pokazala je da više od dvije trećine američkih državljana nema ništa protiv potencijalnoga gay predsjedničkog kandidata. 

Istraživanje koje su proveli NBC i Wall Street Journal ukazuje na to da bi 68 ispitanika poduprlo budućeg predsjednika države kada bi bio iz LGBTQ redova. 

Još zanimljiviji podatak: dok 54 posto anketiranih kaže da nema ništa protiv predsjednika ili predsjednice homoseksualne orijentacije, 14 posto, odnosno svaki sedmi Amerikanac odgovorio je da bi takvim izborom bio oduševljen. 

Podaci su osobito interesantni s obzirom na to da je u anketi provedenoj 2006. manje od polovine Amerikanaca odgovorilo da bi poduprlo kandidaturu gay osobe za predsjednika Sjedinjenih Država. 

Tada ih je 34 posto odgovorilo da im je takva pomisao “vrlo uznemirujuća”, 19 posto ih je kazalo da su “vrlo rezervirani” po pitanju LGBTQ osobe na čelu države, a manjina ili 38 posto ispitanih odgovorilo je da su za takvu odluku. Za usporedbu, prije trinaest godina samo je pet posto ispitanika iskazalo oduševljenje mogućnošću da im budući predsjednik bude osoba homoseksualne orijentacije. 

Nova anketa provedena je u svjetlu činjenice da je gradonačelnik grada South Benda u Indiani, Pete Buttigieg objavio kako je samo nekoliko mjeseci nakon što je objavio kandidaturu za predsjednika države donacijama prikupio 7 milijuna dolara. 

Buttigieg (37), koji ne skriva svoju homoseksualnost te je u braku sa suprugom Chatenom gotovo godinu dana, postao je ozbiljan kandidat demokratske stranke za izbore 2020., a protukandidati su mu političke veličine poput Joea Bidena, senatorice iz Massachusettsa Elizabeth Warren i kalifornijske senatorice Kamale Harris.

Ono što Buttigiegu nedostaje, kada je posrijedi državničko i političko iskustvo, nadoknađuje putem milenijalaca, odnosno svojih potencijalnih birača – čak 75 posto ih je reklo da bi glasalo za gay kandidata u odnosu na samo 47 posto prije 13 godina.

(Hina) xmh ymh

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti