Vedran: Banka mi ne želi otvoriti poslovni račun za firmu jer sam Rom!

Vedran Oršoš iz Reke, koprivničkog prigradskog naselja, doživio je neugodno iskustvo u poslovnici Erste banke u Koprivnici kada je htio otvoriti transakcijski račun za vlastitu tvrtku, no banka je odbila poslovati s njim, a usmeno i pismeno obrazloženje je glasilo da obrazloženja nema. Ipak, Vedran je lako mogao zaključiti što se zapravo događa i smatra da je to zato što je Rom.  

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Htio bih otvoriti vlastiti j.d.o. i baviti se uslugom prijevoza. Otvorio sam i riješio sve papire sa knjigovođom i trebao mi je račun u banci kako bih sve mogao završiti i početi raditi. Došao sam u Erste banku, ispunio sve papire i gospođa na šalteru mi je rekla kako će me zvati kroz nekoliko dana, no da se u principu sve rješava kroz 12 do 24 sata i da ću dobiti broj računa telefonski ili preko maila. Uz to, rekla mi je da ja kod njih ne mogu imati privatni račun, a za poslovni da nisu sigurni, no ipak sam sve ispunio tamo i predao – započeo je priču Vedran koji iz „prve“ nije odmah shvatio o čemu se radi. No kasnije je zaključio da je banka odbila s njim poslovnu suradnju jer je Rom. Inače je ovaj 26-godišnjak rođen i živi u Koprivnici, točnije u Reki kraj Koprivnice. Završio je trogodišnju školu u Đurđevcu za vozača, a kako nije mogao pronaći posao, odlučio je uz pomoć oca kupiti manji kamion s dizalicom i otvoriti vlastitu firmu, a kaže kako je već i imao dogovoreno nekoliko „ruta“ koje bi vozio kako bi krenuo s poslom, no sve je stalo na otvaranju računu u banci.

– Otišao sam u ponedjeljak sam u banku jer mi je trebao račun da krenem čim prije raditi, no rekli su mi kako ja ne mogu tamo otvoriti račun. Skamenio sam se i pitao za obrazloženje koje nisu imali. Tada sam pitao je li možda krivo moje prezime ili to što sam Rom, na što mi je službenica rekla kako ona samo daje papire te da nije do nje i kako znam sve sam i da mi ona ne može pomoći. Rekla je kako direktor odbio moj zahtjev da otvorim tamo račun i da je jednostavno tako, a na pitanje je li problem što sam Oršoš dobio sam odgovor slijeganjem ramenima – nastavio je šokantnu priču Vedran. Dodao je i kako je tražio pismeno obrazloženje te nam pokazao mail u kojem stoji kako je zahtjev za poslovanjem u Erste banci odbijen. Piše i kako ‘mu ne mogu ponuditi obrazloženje te kako zahvaljuju na razumijevanju’.

– Nakon svega, ni ne želim tamo poslovati jer ne želim trpjeti predrasude te da me netko osuđuje zbog boje kože. Da su imali obrazloženje, da sam dužan, da imam nešto blokirano ili bilo što, dali bi mi to obrazloženje, ali ovako mi puno priče ni ne treba i sve mi je jasno. Nikad dosad ni nisam s njima poslovao pa stvarno nema drugog razloga da ne žele surađivati sa mnom, a privatan račun već nekoliko godina imam u Zagrebačkoj banci. Svjestan sam da pripadnici manjine, kojoj propadam, često rade ‘gluposti’, ali da se tako izrazim, nisu ni svi prsti na ruci jednaki i ima nas koji želimo raditi, zarađivati i plaćati porez, ali nakon ovog pomišljam da se sa suprugom i djecom preselim u Njemačku – rekao je Vedran.

Dodao je i kako se sa suprugom preselio u novu kuću u Reki prije četiri mjeseca, a da već dugo vremena ne može pronaći posao kao ni supruga te da se često susreće s predrasudama, no ovo u banci je prevršilo svaku mjeru.

– Posao je gotovo nemoguće naći. Većinom telefonski svi kažu da trebaju, neka dođem, ali kad čuju prezime i vide mene, svi imaju već nekog zaposlenog s boljim kvalifikacijama. Tako se već godinama borim i htio sam samoinicijativno pokrenuti firmu jer želim raditi i znam da ništa ne pada s neba, ali ako me se onemogućava već na prvom koraku, što da dalje očekujem – rekao je Vedran i dodao kako ne želi svojoj djeci objašnjavati zašto će ih svi osuđivati i gledati drugačije. Trenutno Vedran sa suprugom i dvoje djece živi u kući koju su kupili od Grada na dražbi te je već duže vrijeme uređuju, a od primanja imaju 600 kuna dječjeg doplatka i ono što Vedran zaradi radeći sve što treba kako bi imali sve što treba za život.

– Htio bih podići i kredit da sredimo kuću do kraja, ali moram svaki dan djeci dati jelo na stol. Nije mi uopće sad cilj osvećivati se ili bilo što moliti, znam da ne mogu promijeniti ničije mišljenje, ali mislim da je to za plakanje što se događa u 21. stoljeću – rekao je na kraju Vedran i dodao kako će on pokušati do računa doći i u drugoj banci pa je tako tijekom tjedna bio u Zagrebačkoj banci gdje je predao zahtjev i gdje su mu rekli kako bi račun trebao biti realiziran u ponedjeljak te da nikakvih problema ne bi trebalo biti. Upit o situaciji poslali smo u Erste banku čiji odgovor objavljujemo u cijelosti.

– Iako ne možemo u javnosti komentirati niti konkretnije govoriti o detaljima postupanja u konkretnim slučajevima, načelno možemo reći da Erste banka posluje u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske te postupa u skladu s važećim zakonskim i regulatornim okvirom. Sukladno člancima 15. i 16. Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma, čiji je Banka obveznik, te sukladno Odluci o postupku procjene rizika od pranja novca i financiranja terorizma te načinu provođenja mjera pojednostavljene i pojačane dubinske analize stranke, Banka između ostalog, ima obvezu primjene mjera dubinske analize stranke, odnosno potencijalnih i postojećih klijenata. Isto tako, ukoliko u skladu s istim Zakonom Banka procijeni da ne može provesti mjere dubinske analize, Banka ne smije uspostaviti poslovni odnos te pritom nema obvezu klijentu obrazlagati razloge za takvu odluku.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI