Veganstvo je sve popularnije, ali…: Djeci veganima kronično nedostaje ovaj vitamin

Istraživanja su pokazala kako veganska prehrana ima brojne utjecaje na metabolizam djeteta. Serumski biomarkeri za razine vitamina A i D, kolesterola i esencijalnih aminokiselina su bile znatno niže u djece koja su imala veganski tip prehrane u usporedbi s djecom istih godina koja su svejedi. Također, dohosaheksonična kiselina nepostojeća je u veganskoj prehrani. Rezultati istraživanja objavljeni su u prestižnom znanstvenom časopisu EMBO Molecular Medicine.

Veganski tip prehrane sve je popularniji, posebice kod mlađih odraslih ljudi, a to često postane i prehrana djece u takvim obiteljima. Motivi koji stoje iza odabira takvog načina prehrane su ekološki, etički te vezani uz zdravlje. Veganski tip prehrane isključuje svu hranu životinjskog podrijetla. Preporučuje se kod takve prehrane uzimati dodatke prehrani – vitamin B12, vitamin D i jod, a kod nekih individualnih potreba treba uvesti i dodatak kalcija, vitamina B2, željeza i cinka.

Osim u razinama vitamina D, istraživanje nije pronašlo značajnije razlike u razinama navedenih nutrijenata kod djece koja se različito hrane. Sva djeca koja su sudjelovala u istraživanju, a bila su vegani, uzimala su dodatke vitamina B12 i svi osim jednog uzimali su vitamin D i jod, što ukazuje da su finske obitelji, na kojima se istraživanje provodilo, znale koje suplemente treba uvrstiti u takav tip prehrane. Doduše, trenutne nutritivne preporuke bazirane su na istraživanjima koja su provedena na odraslim veganima, a studije o metaboličkim efektima koje veganska prehrana ima na djecu ne postoje.

U ovom nedavno objavljenom članku, liječnica Topi Hovinen, doktorica znanosti Liisa Korkalo i njihov tim predvođen akademskom profesoricom Anu Suomalainen-Wartiovaarom i docenticom Maijaliisom Erkkolom proučavale su prehranu i metabolizam 40-ero zdrave djece u vrtićima u Finskoj. Djeca su bila vegani, vegetarijanci ili svejedi, ovisno o odlukama koje su donijele njihove obitelji. Njihov unos nutrijenata, metabolički biomarkeri i razine mikronutrijenata proučavani su do detalja.

Djeca koja su slijedila potpuno veganski tip prehrane imala su znatno niže razine vitamina D u usporedbi s djecom koja nisu imala neki poseban plan prehrane bez obzira na to što su uzimali dodatke vitamina D i krv im je vađena ljeti. Iznenađujuće, imali su i niže razine vitamina A. Razine LDL i HDL kolesterola, esencijalnih aminokiselina i dohosaheksonične kiseline koja igra glavnu ulogu u razvoju funkcije vida, također su bile niske, dok su razine folne kiseline bile nevjerojatno visoke u djece vegana.

Stručnjaci tvrde da je potrebno još opsežnijih istraživanja kako bi se točno otkrio utjecaj veganske prehrane na djecu.

-Naša istraživanja pokazuju kako se utjecaji na zdravlje koje imaju pojedini tipovi prehrane na djecu ne mogu izvlačiti iz istraživanja provedenih na odraslima. Osim dodataka vitamina D, pažnju treba obratiti i na adekvatan unos vitamina A i proteina iz raznih izvora – zaključila je Topi Hovinen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI