Velik uspjeh: Treća stambena zajednica dobila sve potrebne dozvole

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Udruga Ludbreško sunce pred dobivanjem je odluke za financiranje treće stambene zajednice u kojoj žive osobe s posebnim potrebama, koje se ne mogu same za sebe brinuti te trebaju cjelodnevnu skrb. Radi se o osobama o kojima se nema tko brinuti ili članovi obitelji ne mogu im pružiti im cjelodnevnu njegu.

Dvije stambene zajednice već funkcioniraju i u njima je na stalnoj skrbi 17 osoba, a u zajednici u Sigecu Ludbreškom planirano je smještanje sedam osoba. Lista čekanja već postoji, no još je uvijek otvoreno pitanje financiranja smještaja osoba u stambenu zajednicu.

– Kuća u Sigecu prošla je sve inspekcije i dobila dozvolu za rad te je sve spremno za dolazak štićenika, no Ministarstvo još nije donijelo odluku o financiranju bez koje je nemoguće započeti rad. Kako nam je financiranje odobreno za prijašnje dvije kuće, nadamo se da ćemo dobiti i dozvolu za kuću u Sigecu – objasnila je Ruža Zlatar, predsjednica i osnivačica udruge.

Udruga je kuću kupila kreditnim sredstvima kao i ostale kuće, te bi negativna odluka o financiranju predstavljala velik problem.

– To je završni dio cijele procedure i najvažnije što se tiče Ministarstava, pa je normalno da se oduži. Nadam se da će odluka doći što prije kako bismo počeli s radom. Isto tako, život osoba s posebnim potrebama u stambenim zajednicama, a vidjeli smo to na vlastitim primjerima, pruža neusporedivo bolje uvjete za razvijanje osoba s invaliditetom negoli veliki domovi. Neki naši štićenici iz tih domova došli su u takvom stanju da nisu niti govorili, a kod nas je napredak bio ogroman – objasnila je Ruža Zlatar.

Ruža Zlatar na čelu je udruge koja se brine o 70 osoba

Inače, udruga Ludbreško sunce trenutačno se brine o 70 štićenika kroz stambene zajednice i dnevni boravak te ima 24 zaposlena i jedinstvena je udruge ove vrste u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj. Brine se o djeci od 18 mjeseci starosti te ih prati kroz malu školu te osnovno i srednje obrazovanje. Udruga nabavlja udžbenike, radne bilježnice i materijale za školu. Štićenicima su na usluzi defektolog, rehabilitator, socijalna radnica te odgojitelji.

– Ove godine svi učenici u osnovnoj školi Ludbreg dobili su besplatne udžbenike, osim razreda s djecom s posebnim potrebama. Mi smo uskočili te nabavili udžbenike – rekla je Ruža Zlatar, koje je dodala je udruga Ludbreško sunce jedina udruga u županiji koje pruža uslugu pomoćnika u nastavi.

– Da bismo do toga došli, koristimo sve moguće prilike da uštedimo novac. Eto, primamo i osuđenike koji svoje zatvorske kazne odrađuju kod nas, a poslove održavanja radi jedna osoba koja na taj način odrađuje svoju kaznu – objasnila je Ruža Zlatar.

Osim toga, udruga zapošljava i osobu s invaliditetom, za koju prima porezne olakšice.

– Pozivam poslodavce, posebno one koji imaju proizvodne pogone gdje ima potrebe za jednostavnim radovima. Naše je iskustvo da su osobe s posebnim potrebama zahvalni radnici. Osim toga, poslodavac može dobiti od 10 do 70 posto državnog sufinanciranja na davanja za takvog  radnika – obrazložila je Ruža Zlatar.

FOTO Dubravko Vutuc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Pijani mladić ušao u tuđu kuću

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da mladić (18) pod utjecajem alkohola od 1,25 promila jučer oko pet sati ujutro uČepelovcu neovlašteno ušao u kuću muškarca

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI