VELIKA ANALIZA IZBORA: Na popravni ispit u nedjelju izlazi još 20 kandidata

Ništa se dramatično, a još manje neočekivano nije dogodilo na biralištima u Podravini i Prigorju prije desetak dana. HDZ i Mreža u kampanji su se po običaju ponašali kao razmaženi srednjoškolci koji cijele godine ništa ne uče jer računaju na pomoć moćnog tate iz Zagreba, a oni znaju da tata uvijek pred kraj školske godine dođe u školu, posjeti razrednicu i direktora škole i riješi sve njihove probleme. HDZ se u kampanji nije previše trudio pridobiti nove birače, oni su se više posvetili svojim starim biračima koje su preko svoje moćne stranačke infrastrukture samo podsjetili da bi trebalo odraditi još jedne izbore.

Potpuna analiza izbora u našem kraju objavljena je u tiskanom izdanju Podravskog lista u ponedjeljak…

SDP-ovci su iz sigurnosti svog blindiranog bunkera u Koprivnici dugo sa skepsom gledali na svog kandidata Kešera, da bi ga tek pred kraj kampanje bezrezervno podržali i osigurali mu ulazak u drugi krug. Nezavisni Lacković, koji nije nezavisni kandidat, nego je predsjednik stranke koja se zove Nezavisni, imao je na ovim izborima za župana i Županijsku skupštinu najozbiljniju i kampanju. Nadobudno je i pun optimizma i ovaj put ušao u kampanju u kojoj nije škrtario ni na promidžbi ni na obećanjima ljudima koje je vrbovao na listu, ali to ipak nije bilo dovoljno da uđe u drugi krug koji mu je promakao za samo nekoliko stotina glasova.

ŽUPANIJA

SDP-ova lista za Županijsku skupštinu pala je za gotovo 25 posto ili točnije, dobila je 3251 glas manje nego prije četiri godine, ali ove godine u toj koaliciji nije bilo HSS-a koji je sa samostalnom listom dobio 2670 glasova. SDP-ovi koalicijski partneri iz 2017. godine, HSU i HNS, na ove izbore izašli su u koaliciji s Korenovom Mrežom koja je na ovim izborima, unatoč koaliciji, dobila 18 posto glasova manje nego prije četiri godine kada je na izbore izašla samostalno.

HDZ je i na ove izbore, kao i na one 2017. godine, izašao samostalno i strmoglavo pao na 7998 glasova, što je za 26 posto ili 2809 glasova manje nego što je dobio prije četiri godine. Jedina olakšavajuća okolnost za ovakav rezultat vodstvu lokalnog  HDZ-a može biti činjenica da su ove godine na izbore izišli Most i Domovinski pokret, koji su na izborima za Županijsku skupštinu zajedno osvojili gotovo četiri tisuće glasova, odnosno otprilike onoliko koliko su HDZ i Mreža zajedno dobili manje nego na izborima 2017. godine. Željko Lacković na izbore prije četiri godine izašao je kao nezavisni kandidat, a na ove kao vođa stranke Nezavisni i osvojio je gotovo 10 posto glasova više nego 2017. godine, što mu je donijelo osam mandata u Županijskoj skupštini, isto onoliko koliko je imao i u dosadašnjem sazivu županijske skupštine. Na ovim izborima sedam je mandata otišlo listama kojih nije bilo na izborima 2017. godine. Nezavisni križevački gradonačelnik Mario Rajn sa svojom je listom osvojio tri, a HSS i Most po dva mandata.

I baš tih sedam mandata, ili barem dio njih, bit će ključno za sastavljanje nove skupštinske većine. Naravno, ako neće biti novih žetončića, ili ako se HDZ i SDP ne opamete i ne shvate da niti jedni niti drugi više nisu ono što su bili, i zajedno ne sastave većinu u Skupštini. Ovakav sastav Županijske skupštine, u kojoj niti jedna politička opcija nama dovoljno ruku za sastavljanje skupštinske većine, znači da će u idućem mandatu doći do nove raspodjele moći između nositelja izvršne vlasti i vođa političkih stranaka koje će sačinjavati skupštinsku većinu. Drugim riječima, bez obzira na to tko će biti izabran za župana, imat će manje političke moći nego što je to imao sadašnji župan jer će oni koji će mu držati većinu u Skupštini biti puno zahtjevniji nego što je to do sada prema Korenu bio njegov glavni partner, HDZ.

ŽUPAN

Kandidat Mreže i HDZ-a Darko Koren i kandidat SDP-a Mladen Kešer ušli su u drugi krug izbora za župana. Koren je u prvom krugu osvojio 35, a Kešer 25 posto glasova. Prije četiri godine u drugi krug izbora Koren je ušao s 41, a kandidat SDP-a Slavko Tucaković s 28 posto glasova. Na izborima prije osam godina Koren je izbore dobio već u prvom krugu s osvojenih 53 posto glasova, dok je kandidat SDP-a Darko Ledinski osvojio nešto više od 30, a tada nezavisni Mijo Bardek 12 posto glasova. Evidentno je, dakle, da Darko Koren gubi potporu u biračkom tijelu i da je u osam godina izgubio oko 8000 glasača, što mu je, čini se, i dalje dovoljno da ostane župan, ali mu je nakon svakih izbora sve teže sastaviti skupštinsku većinu jer njegov strateški partner HDZ, kao i njegova Mreža, na svakim izborima osvajaju sve manje mandata.

TERITORIJALNA PODJELA GLASAČA

Iza nas su drugi izbori na kojima je biračima bitnije otkud kandidat dolazi, nego kojoj političkoj opciji pripada. Birači s đurđevačkog područja gotovo su plebiscitarno  glasali za jedinog kandidata sa svog područja, Željka Lackovića i njegovu stranku Nezavisni. Glasovi s križevačkog područja podijelili su se između njihova dva kandidata Korena i Kešera, dok je u Koprivnici, koja nije imala niti jednog jakog kandidata, više od 60 posto birača ostalo doma i nije ni izašlo na birališta. Osim što Koprivnica nije imala izglednog kandidata za župana, slabom odazivu Koprivničanaca na izbore najviše je kumovala činjenica da se pobjednik izbora za gradonačelnika znao unaprijed, pa za izlazak nisu bilo motivirani ni Jakšićevi, ali ni birači njegovih protukandidata. Slab odaziv birača u Koprivnici, kojih je izašlo 38 posto, za razliku od Đurđevca gdje ih je izašlo 53 posto, za posljedicu je imalo vrlo tijesnu bitku za ulazak u drugi krug izbora za župana, koju su do gotovo posljednjeg biračkog mjesta vodili Lacković i Kešer.

GRADOVI I OPĆINE

U Križevcima i u osam općina imamo drugi krug izbora. U čak deset općina kandidati za načelnike u prvom su krugu dobili više od 60 posto glasova.  U Đurđevcu i Koprivnici, kao što se i očekivalo, Jakšić i Janči sve su s lakoćom riješili  u prvom krugu, dok je Mario Rajn slavlje odgodio na dva tjedna. Hrvoje Janči u Đurđevcu je imao dva protukandidata i dobio nešto više od 67 posto glasova, Mišel Jakšić u Koprivnici je imao četiri protukandidata i dobio nešto više od 59 posto glasova, a Mario Rajn, koji je u Križevcima imao sedam protukandidata, dobio je 43,98 posto glasova, pa s prednosšću od više od 30 posto glasova u drugom krugu dočekuje Matu Devčića iz HDZ-a.

HDZ je i dalje po broju osvojenih mandata najjača stranka u županiji, nakon ovih izbora imaju 85 općinskih, ali samo sedam gradskih i samo osam županijskih vijećnika. HDZ je izgubio vlast u Đelekovcu i Peterancu, ali se na svoju najomiljeniju funkciju u Kalinovcu vratio šef županijskog HDZ-a Darko Sobota, koji je u  Kalinovcu dobio 62 posto glasova. HDZ prije drugog kruga ima i sedam općinskih načelnika, a još dva su im ušla u drugi krug, Posavec u Podravskim Sesvetama i Nakani u Gornjoj Rijeci.

Sve veći problem HDZ-u su gradovi. Od ukupno 51 gradskog vijećnika u gradovima, HDZ ih ima tek sedam, što je negdje oko 14 posto. Njihovi kandidati za gradonačelnike doslovno su poniženi na izborima, ali veći problem od takvog ponižavajućeg rezultata nije činjenica da je takav rezultat očekivala javnost, nego činjenica da su takav rezultat očekivali i u samom HDZ-u, a ipak nisu mogli, znali ili htjeli nešto promijeniti. Božica Trnski u Hlebinama, baš kao i HDZ-ovi senatori Pavlović u Kloštru, Perok u Virju, Poljak u Orehovcu, Milinković u Goli i Bakšaj u Sokolovcu, manje-više rutinski su odradili izbore.

SDP i Jakšić izbore su u Koprivnici odradili kao Dinamo utakmicu HNL-a, rutinski su odradili onoliko koliko im je bilo potrebno, da bi na kraju stisnuli gas i pomogli Kešeru da uđe u drugi krug. Nezavisni u Đurđevcu gotovo nisu ni imali potrebe imati kampanju za gradonačelnika, njihov kandidat i gradonačelnik Janči više je vremena proveo kao Lackovićev vozač u kampanji za župana nego što je uvjeravao Đurđevčane zašto bi bilo dobro da i dalje bude gradonačelnik.

Od dva SDP-ova načelnika, legradski Sabolić izbore je dobio prije nego što su i počeli jer nije imao protukandidata, a Zdravko Brljek u Novigradu je osvojio respektabilnih 76 posto glasova.

NEZAVISNE LISTE I KANDIDATI

Nezavisne liste ili točnije kandidacijske liste grupe građana osvojile su na ovim izborima 85 vijećničkih mjesta, i po tom su kriteriju, iako nemaju veze jedni s drugima, druga politička snaga u županiji. Iza nezavisnih lista po broju osvojenih mandata treća politička snaga u županiji je SDP koji je osvojio 67 mandata. Slijedi  stranka Nezavisni s 20 mandata, zatim Mreža sa 17 mandata i HSS sa 16. Nezavisna lista Marija Rajna osvojila je tri mandata u Županijskoj skupštini i osam mandata u križevačkom Gradskom vijeću i s 11 mandata najjača je nezavisna lista u županiji. Nezavisne liste prije drugog izbornog kruga imaju četiri općinska načelnika,

Laru Samoščanec u Đelekovcu, Ivana Derdića u Peterancu, Nenada Bošnjaka u Svetom Ivanu Žabnu i u drugom mandatu Petra Dombaja u Drnju. Nezavisne liste imat će još najmanje dva načelnika jer se u drugom krugu u Bregima i Kalniku  susreću dvojica nezavisnih kandidata.

ZBUNJIVANJE BIRAČA

Prije nekoliko sezona u Slavenu Belupu igrao je nogometaš Pavo Crnac. Pavo se prezivao Crnac, ali nije bio crn, bio je bijel. Na ovim izborima pojavila politička stranka koja se zove Nezavisni. Osnivač te stranke Željko Lacković prije nekoliko dana objavio je da je njegova stranka Nezavisni stvarni izborni pobjednik jer je u županiji osvojila najveći broj mandata. Riječ “nezavisni” biračima je već godinama sinonim za kandidacijsku listu građana, odnosno grupu građana koji zajednički izlaze na izbore, a nisu članovi niti jedne političke stranke.

Možemo samo nagađati kakvi su motivi i razlozi nekoga, u ovom slučaju Lackovića, ponukali da političkoj stranci nadjene ime koja zbunjuje birače. No, nije čak problem ni u imenu, problem je nastao onog trenutka kad je Lacković objavio da je njegova stranka stvarni izborni pobjednik jer je na izborima osvojila 101 vijećnički mandat u županiji, a osvojila ih je samo 26. Znači, stranka Nezavisni svom je rezultatu pribrojila sve mandate koje su osvojile sve kandidacijske liste građana po cijeloj županiji, iako one s njegovom strankom u većini slučajeva nemaju baš nikakve veze. Lacković je tako svojoj stranci mrtav hladan pribrojio rezultate Marija Rajna, Lare Samoščanec, Nenada Bošnjaka, Nikole Gerendaja, Marija Hudića i svih onih koji su čiste savjesti izašli na izbore svojoj općini, a nemaju baš nikakve veze s Lackovićevom strankom Nezavisni. Zanimljivo je da na tu objavu nije reagirala niti jedna stranka i niti jedan nezavisni kandidat, i to iz samo jednog tragičnog razloga – nitko od njih vjerojatno ne zna da to nije istina jer ni tjedan dana nakon izbora još nisu napravili analizu izbornih rezultata.


FOTO Arhiva / Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI