VELIKA ANKETA PODRAVSKOG: Razgovarali smo s građanima o strahu od koronavirusa

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Građani su opustošili trgovine i stvaraju zalihe. Zaposlenici trgovačkih centara govore nam da je navala na dućane počela u petak poslijepodne i trajala je cijeli vikend.

– Gotovo svi smo bili raspoređeni na punjenje polica i radili smo gotovo bez pauze. Osim osnovnih namirnica, rasprodali smo sve pekače za kruh, police nismo uspjeli puniti brzinom kojom su se praznile – rekao nam je jedan od zaposlenika trgovačkog centra u Koprivnici.

Najtraženiji proizvodi su ulje, toaletni papir, kvasac, konzerve, meso, šećer, sol, krumpir, brašno… No, kako je ministar financija Zdravko Marić naglasio, nema mjesta panici niti potrebe za velikom kupovinom namirnica.

– Prenosim apel i trgovaca, oni i svi mi radimo sve što je u našoj moći da se osigura normalno funkcioniranje sustava. Ako u nekom trenutku neka polica bude ispražnjena, to ne znači da moramo dovoditi u pitanje sigurnost opskrbe. Sve ćemo učiniti da cijeli lanac opskrbe bude osiguran – rekao je ministar Marić. 

POGLEDAJTE ŠTO KAŽU SUGRAĐANI O SITUACIJI:

Romana Kišić (Selnik): 

Ne bojim se. Pridržavam se uputa, često perem ruke, koristim dezinfekcijska sredstva, izbjegavam veće skupine ljudi. Ne opremam se zalihama hrane jer imamo domaće proizvode tako da mislim da nema potrebe stvarati zalihe.

Saša Kovač (Ludbreg):

Naravno da poštujem upute, ali mislim da nema mjesta panici i kupovanju nekakvih zaliha jer mislim da će se to riješiti i da ćemo nastaviti dalje s normalnim životom. Mislim da se oko toga stvara prevelika panika.

Bernardica Meštrović (Sveti Petar Ludbreški):

Ne bojim se, mislim da je to sve malo prenapuhano tako da se ništa posebno ne pripremam i ne kupujem zalihe. Ruke ionako redovito perem, a jedino neću baš previše izlaziti iz kuće dok ne prođe.

Ivan Dudašek (Đurđevac):

Kod mene nema panike i nisam promijenio ništa u svojim svakodnevnim ritualima. Nema potrebe da stvaram zalihe hrane jer trgovine normalno rade pa sve kupujem kao i inače.

Anita Krnjak (Kalinovac):

U mojoj svakodnevici ništa se nije promijenilo i ne razmišljam o stvaranju zaliha. Čak mi je ova situacija s odgodom škole dobro došla jer mi je kći operirala koljeno pa sam je morala svaki dan voziti u Pitomaču.

Mladen Josip Kudumija (Đurđevac):

Moram jedino stvoriti zalihe korone, ali piva za sina, mineralne vode za suprugu i graševine za sebe. Ako me već nešto mora dokrajčiti, neka to bude ono što najviše volim, a to je graševina koja je moje glavno dezinfekcijsko sredstvo.

Vanja Mihalić (Koprivnički Bregi):

Nije me strah koronavirusa, ne kupujem ništa više nego inače i ne stvaram previše zaliha, već svakodnevno kupujem ono osnovno što je potrebno ukućanima i kućanstvu.

Zvonimir Rukavina (Koprivnica):

Kako bude, bit će. Nije me previše strah, ne stvaram dodatne zalihe za sada, ali smatram da ono najosnovnije uvijek dobro dođe. Mislim da je sve to malo prenapuhano.

Željko Varga  (Koprivnica):

Uopće me nije strah, uzimam osnovne stvari koje bi mi trebale, ali primjećujem da su ljudi počeli svega više kupovati i da je nastala velika panika oko svega toga.

Ivan Kostanjevec (Koprivnica):

Zasad nemam straha od koronavirusa, ipak u našoj županiji nema oboljelih. No, kako su zatvorili vrtiće i škole, mlijeka i nekih osnovnih stvari za unuke dobro dođe pa sam se opskrbio.

Pero Šaš (Koprivnica):

Smatram da je sve ovo možda malo prenapuhano, ali ipak me je strah te pripremam namirnice barem za sljedećih mjesec dana, no ipak ono osnovno, brašno, šećer, mlijeko.

————————————————————–

Vlada je  donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode čija cijena ne smije rasti i koja mora biti onakva kakva je bila s datumom 30. siječnja. Odlukom se određuju proizvodi na koje se primjenjuje mjera kontrole cijena: 

brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

Redakcijski izvještaj

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI